"У Миколаєві працює Центр захисту тварин"

Олена ІВАШКО
20 червня 2015

У такий спосіб зроблено перший крок для розв’язання проблеми безпритульних тварин на вулицях обласного центру. Пункт стерилізації й утримання тварин комунального підприємства Миколаївської міської ради здали в експлуатацію ще наприкінці минулого року, проте лиш недавно він запрацював на повну силу. За минулі півтора місяця, реагуючи на дзвінки миколаївців, фахівці центру відловили приблизно 200 чотирилапих. Всього пункт стерилізації та утримання тварин може вмістити 350 собак.

— Створення комунального Центру захисту тварин — важлива подія для міста, — зазначив міський голова Юрій Гранатуров. — Його відбудовано заново за рахунок міського бюджету. З обладнанням та медикаментами допомогли спонсори. Розраховуємо, що вже протягом цього року ситуація з бездомними тваринами в Миколаєві значно поліпшиться.

Центр захисту тварин надає повний комплекс послуг: чипування тварин — і безпритульних, і домашніх, проведення спеціальних операцій для запобігання репродукції, лікування та утримання.

У штаті центру працюють 24 фахівці з 39 передбачених штатним розписом. Це ловці тварин, кінологи, ветеринари, технічний персонал. Нині вирішують питання про придбання ще одного спеціально обладнаного автомобіля і формування другої бригади. Як розповів працівник центру Олександр Луцишин, «щоб не завдати шкоди та не налякати тварин, наші фахівці віддають перевагу ручному вилову. За потреби використовуємо безшумний вид «озброєння», який називають сарбакан. Це довга трубка, в яку вкладають шприц з маленькою голкою. Він містить ліки, що мають розслаблювальну дію. Ліки абсолютно не шкідливі для тварин».

Встановлено норматив вилову тварин — близько 10—15 особин на день. Собаки протягом кількох днів перебувають у спеціально обладнаних вольєрах, після цього їх обстежують і стерилізують, надають іншу ветеринарну допомогу, прищеплюють від сказу. На опіку безпритульних тварин у міському бюджеті на 2015 рік передбачено два мільйони гривень.

Також працівники центру через соціальні мережі звертаються до містян з проханням взяти під опіку  мешканців притулку. Варто зазначити, що миколаївці не залишаються байдужими — десятеро з них уже знайшли собі вірних друзів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua