"У Миколаєві віднайшли спосіб, як утилізувати новорічні ялинки та сосни"

Олена ІВАШКО
13 сiчня 2016

Кілька останніх років місцевий зоопарк разом із ЖЕКами та адміністраціями районів збирає по місту дерева після свят. На потреби зоопарку місцеві підприємці вже звезли понад 200 ялинок, які не продали перед Новим роком. Така акція має подвійну користь. По-перше, хвойні зможуть пустити на корм і підстилку для тварин у зимовий період, а по-друге, комунальним  службам не доведеться вивозити дерева на звалища. 

Як розповів директор зоопарку Володимир Топчій, ялинки йдуть переважно на підстилку тваринам та на зимову декорацію вольєрів. Зоопарк придбав спеціальний пристрій «Олнова» для розпилювання та подрібнення дерев. Тепер нічого не пропадає, вся деревина використовується за призначенням. Що ж стосується додавання хвої до їжі, то в зовсім невеликій кількості ялинки дають верблюдам. А взагалі хвої не можна додавати багато, бо вона призводить до розладу сечостатевої системи. До речі, ялинку, яка стоїть на площі перед зоопарком, також розпиляють і віддадуть тваринам. До дерев, які збирають комунальники по місту, — прискіплива увага працівників зоопарку. Слід ретельно простежити, щоб на ялинці не залишилося шматочків мішури, яка може завдати  шкоди здоров’ю тварин.

Також зоопарк зазвичай після свят звертається до городян з проханням забезпечити заклад тирсою. В осінньо-зимовий період тут стикаються з труднощами в прибиранні вольєрів у зв’язку із гострим дефіцитом тирси, яка слугує підстилкою багатьом тваринам. Миколаївці охоче відгукуються на прохання улюбленого зоопарку. Вже не раз жителі міста допомагали закладу у складні періоди, коли вистачало проблем із кормами для тварин. Тож, коли настане час викидати ялинки, вони не зайві будуть тваринам, а по місту не утворюватимуться звалища. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua