"У Миколаєві запрацював центр допомоги демобілізованим військовослужбовцям і їхнім сім’ям"

Олена ІВАШКО
31 жовтня 2015

Презентували проект представники миколаївської обласної влади, волонтери та учасники АТО. За словами координатора проекту волонтерки Ольги Малярчук, Миколаївщина ввійшла у трійку областей України, в яких волонтери успішно співпрацюють із держадміністраціями й можуть розв’язувати проблеми демобілізованих. А все завдяки раді волонтерів, яка вже майже рік ефективно працює в області.

До ініціативної групи, створеної при Миколаївській ОДА, входять волонтери Ольга Малярчук, Лариса Снігур, Неля Яровенко, Руслана Мороз та військовослужбовці Валентин Тимофєєв і Сергій Танасов. За кожним закріплено певний напрям роботи.

За словами Ольги Малярчук, над проектом працювали понад місяць, провели багато консультацій, розробили структуру, анкету військового. «Наше завдання, — пояснює Ольга, — дійти до кожної сім’ї демобілізованого чи загиблого військового. Обсяг роботи колосальний, а проект складний, але ми готові працювати. Координуємо за конкретними напрямами, але не виконуватимемо роботу замість державних службовців. Волонтери довели і показали, що можуть багато, тому ми станемо своєрідним містком для налагодження контакту між демобілізованими і владою на місцях, а якщо буде потрібно — то й розв’язуватимемо проблеми на рівні керівника області та Президента України».

Кабінет, куди зможуть звертатися демобілізовані, відкрито в будівлі Миколаївської ОДА. Незабаром запрацюють телефонні «гарячі лінії». У районах та містах обласного значення з’являться координатори, які будуть помічниками на місцях і працюватимуть із місцевою владою та обласною ініціативною групою. Раз на тиждень проходитимуть виїзні зустрічі з демобілізованими в районах.

Голова обласної держадміністрації Вадим Меріков розповів, що миколаївський центр працює в тестовому режимі вже понад два тижні, і за цей час сюди звернулися десятки військовослужбовців. Щодо отримання земельних ділянок надійшло понад 4,6 тисячі заявок, більш як 2,5 тисячі вже опрацьовано. Крім того, 2,5 тисячі гектарів земельних ділянок зарезервовано для військовослужбовців. 387 демобілізованих було працевлаштовано.

«Ми не стоїмо осторонь проблем військових, — зазначив він, — а наш волонтерський десант широко представлений у міністерствах і відомствах. Об’єднуємо волонтерський рух і роботу військовослужбовців, які пройшли бойові дії і як ніхто знають проблеми хлопців».

Найголовніше — це координація роботи між органами влади, демобілізованими та сім’ями загиблих. Відкриття центру — справа важлива, адже військові, які повертаються, повинні відчувати підтримку не тільки держави, а й суспільства.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua