"У міського голови — тверда «четвірка»"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
15 вересня 2012

ДИКТАНТ З УКРАЇНСЬКОЇ. Посадовці Рівного вирішили перевірити власні знання з рідної мови. Тож конференц-зала на півгодини перетворилася на шкільний кабінет: міський голова Володимир Хомко зосереджений, наче першокласник, його заступники та начальники управлінь теж посилено працювали над текстом, що мав назву «Українська національна ідея» (за Дмитром Павличком). Потрібно було виправити помилки та розставити пропущені розділові знаки.

Долучитися до загальноміського імпровізованого уроку грамотності могли всі охочі, тож кореспондент «УК» радо скористалася такою можливістю. 27 орфографічних помилок та 6 пропущених розділових знаків — такий «ужинок» виявили ми в тексті. «Вітаємо вас із перемогою й даруємо електронний словник рідної мови», — почула від голови міського об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Катерини Сичик. Це було для мене не те щоб несподіванкою: просто гадала, що без помилок напишуть усі, адже текст був нескладним.

Володимир Хомко, як сам зізнався, припустився двох помилок: написав з великої літери слово «український» у словосполученні «українського народу» та (радше через неуважність) пропустив апостроф у слові «обов’язково».

— У Рівненській ЗОШ №2, де я навчався, українську мову викладала вже покійна Марія Іванівна Смирнова — дуже сильний учитель і особистість, до речі, почесна громадянка Рівного. Цих помилок вона мені не пробачила б. Але на «четвірку» справився. Зізнаюся: хвилювався. А загалом це чудова ідея «Просвіти» — перевіряти власну грамотність. І працювати над собою слід постійно, адже мовні норми, хоч і повільно, але теж змінюються. Хотілося б, щоб текст, над яким ми працювали, виконав не лише технічну функцію, а й об’єднавчу роль навколо національної ідеї. Бо, як у ньому зазначено (і я готовий під цим підписатися), «тільки Українська держава, в якій домінуватиме національна ідея, дасть нашому народу майбутнє». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua