"У Москві знову говоритимуть про газ"

20 жовтня 2012

ДИПЛОМАТІЯ

Економічна тематика посяде провідне місце під час візиту Віктора Януковича в Росію 

Напередодні робочого візиту Президента до Москви (22 жовтня) Україну з такою самою місією відвідав міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров. Узгодженню деяких аспектів візиту глави нашої держави й було присвячено зустріч керівників зовнішньополітичних відомств.

На спільній прес-конференції міністр закордонних справ Костянтин Грищенко розповів, що тематика переговорів двох президентів буде досить широкою і передовсім стосуватиметься взаємодії в економічній сфері. «Напевно, не обійдеться без того, щоб не зачіпалися питання співпраці з газової тематики», — уточнив він.

Україна і Росія мають низку великих проектів, які вже вийшли на високий рівень узгодження, проте вимагають остаточного схвалення керівництва двох країн, передає УНІАН позицію нашого міністра. Тобто за змістом візит обіцяє стати повномасштабним обговоренням усіх основних тем порядку денного двосторонніх відносин.

Костянтин Грищенко вважає, що найближчим часом обидва зовнішньополітичні відомства знайдуть взаємоприйнятні рішення у питанні делімітації кордону в Азовському морі й Керченській протоці з подальшим наданням їх вищому керівництву своїх країн. Тим більше, що сторони відчутно просунулися у пошуку рішень з найважливіших параметрів, і зараз необхідно вирішувати питання на експертному рівні.

«На цій стадії потрібне залучення вузькопрофільних фахівців, які мають з’ясувати деталі, що залишаються, відповідно до тих норм, які застосовуються при делімітації морських просторів», — продовжив думку Сергій Лавров. — Там є своя специфіка, школа, порядки, а наше міністерство забезпечуватиме політичний супровід, аби процес дуже довго не затягувався».

Україна і Росія задоволені також ходом демаркації двостороннього кордону, повідомляє РБК-Україна. «В обох сторін є розуміння оформити кордон так, щоб він не розділяв, а робив спілкування між громадянами зручнішим», — зауважив російський дипломат. 

Так само зміцнюватимуть співпрацю й міністерства оборони України та Росії, особливо у сфері боротьби з піратством. Взаємовиручка в ситуації, коли наші громадяни опиняються в біді, скажімо, коли їх захопили в заручники і вони страждають від піратства, є дуже важливою. Тож дипломати домовилися підтримати зусилля оборонних відомств у зміцненні співпраці.

Росія також хоче прискорити процес удосконалення договірно-правової бази функціонування свого Чорноморського флоту на території України. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua