"У Мукачевому знову шукали істину"

Василь БЕДЗІР
22 сiчня 2016

З 1996-го щороку в закарпатському місті Мукачевому тестують  напої домашнього виготовлення. Нині продукцію з виноградної лози демонстрували 47 виноробів, які розташувалися на спеціально обладнаній для них території в міському парку «Перемога». Гостями фесту стали офіційні делегації з міст-побратимів — словацьких Пряшева і Гуменного, угорських Будовара, Добоша, Целдьомолка, Кішварди, Матесалки, чеського Пелгржимова, хорватського Пага.

Під час зустрічей із Мукачівським міським головою Андрієм Балогою члени делегацій обговорили можливості подальшої співпраці.

Срібний призер фесту Іван УРСТА охоче розповідав про «авторські» вина. Фото автора

У замку Паланок відбулася міжнародна конференція «Культура споживання вина як важливий елемент розвитку транскордонного туризму». Винороби та науковці з України, Словаччини, Угорщини й Австрії обговорили стан, проблеми та перспективи розвитку приватного виноробства.

Тими днями відбувся й XIX Всеукраїнський дитячо-юнацький фестиваль естрадної пісні «Різдвяна зіронька-2016». У програмі були концерти найвідоміших професійних і аматорських художніх колективів області, куштування страв, приготовлених на відкритому вогні, віншування.

Гостями були представники дипломатичних відомств сусідніх країн. Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Буріанова вважає, що «Червене вино» проводять за кращими європейськими стандартами. Фестиваль формує позитивний імідж міста над Латорицею, він став символом для туристів з інших країн.

Генеральні консули Угор щини в Ужгороді Йожеф Бугайла та Береговому Ендре Саліпскі теж відгукнулися. «Це чудова нагода для обміну досвідом. Історично склалося так, що наша країна розвиває потужну виноробну галузь, тож ми готові ділитися досвідом із нашими сусідами», — сказав пан Бугайла.

У завершальний день фестивалю компетентне журі винесло вердикт, чий хмільний напій із 57 поданих на розгляд найкращий. Брали до уваги колір, смак, післясмак, запах та інші характеристики. Перше місце присудили виноробові з Ужгородщини Олександрові Ковачу, друге — представникові Берегівщини Іванові Урсті, третє — Василеві Анталовському з Мукачівщини. Кожен із призерів отримав нагороди: відповідно подрібнювач, сучасний електричний млин для винограду, мотоблок і професійний оприскувач для садиби. Окрему відзнаку від міського голови та дубову бочку отримав Василь Паук із Мукачівського району.

Гостями 21-го фестивалю стали 80 тисяч туристів. Це рекорд. Не відлякували людей ціни на напої, які були доступними. А морози, що напередодні Водохрещі прийшли на Зарпаття, навпаки, приваблювали у міський парк ще більше люду. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua