"У Нідерландах знайшли 7000-річні стріли з людських кісток"

21 грудня 2020

Наконечники стріл кам'яного віку, зроблені з людських кісток, були виявлені в Нідерландах. Згідно з результатами дослідження вчених, стародавні мисливці використовували рештки одноплемінників. При цьому для виготовлення зброї підходив не кожен скелет, вони підбиралися з особливим наміром.

Тисячі років тому, під час Великого льодовикового періоду, рівень моря був набагато нижчим, ніж зараз, і Великобританія з'єднувалася з континентальною Європою великим трактом під назвою Доггерланд. Вважається, що сотні наконечників стріл з кісток, викинутих на берег в Нідерландах, були зроблені і використовувалися в Доггерланд більше 7000 років тому.

Зокрема, аналіз кісток показав, що ними користувалися між 5300 і 7500 роками до н.е. Але через те, що кістки були сильно змінені, визначити їх приналежність якійсь тварині візуально вчені не змогли. Тоді команда отримала білок, що залишився в кістках і зробила низку аналізів, зокрема мас-спектрометрію та інші методи.

За словами археолога Джоаннеса Декор з Лейденського університету, сім знайдених наконечників стріл були зроблені з кісток і рогів благородних оленів, а два – з людських кісток. Вчений вважає, що мисливці-збирачі кам'яного віку дуже уважно ставилися до того, які кістки вони використовували. Так, у звіті, опублікованому в Journal of Archaeological Science, дослідники написали, що стародавні люди вибирали рештки тих мертвих одноплемінників, чию мисливську майстерність вони сподівалися перейняти, передає Daily Mail.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua