"У Німеччині джерелом кишкової інфекції стала полуниця"

9 жовтня 2012

ЗДОРОВ’Я. Джерелом кишкової інфекції, яку у Німеччині протягом останніх двох тижнів підхопили понад 11 тис. дітей та підлітків, виявилася заморожена полуниця. 

Про це у вівторок повідомив берлінський Інститут вірусології імені Роберта Коха, передає УКРІНФОРМ.

«Епідеміологічні дослідження інституту визначили як причину захворювання партію замороженої полуниці, що дозволило видалити джерело інфекції з ринку», – зазначається у повідомленні.

За інформацією інституту, спеціалісти відомства з охорони прав споживачів землі Саксонія-Ангальт виявили в одній з партій замороженої полуниці норовірус, який і став збудником кишкової інфекції.

За даними епідеміологів, починаючи з 6 жовтня нових спалахів захворювання зафіксовано не було. «Таким чином, можна вважати, що епідемія завершилась», – заявили вони.

Згідно з німецькими ЗМІ, заморожена полуниця була у десертах, які до німецьких шкіл та дитсадків постачала фірма Sodexo з Рюссельсхайма. Як заявили її представники, заморожений продукт китайського виробництва вони отримували від іншого великого постачальника. Експерти припускають, що перед вживанням у їжу полуниця пройшла недостатню термічну обробку.

Як повідомлялося, пік епідемії кишкової інфекції серед німецьких дітей припав на 26 та 27 вересня, після чого кількість нових випадків почала зменшуватися. За даними вірусологів, це була наймасштабніша у Німеччині епідемія подібного роду за останні роки. У результаті постраждли 11,2 тис. школярів та вихованців дитячих садків зі східнонімецьких земель – Берліна, Бранденбурга, Саксонії, Саксонії-Ангальт та Тюрингії. Загалом спалахи інфекції були зареєстровані у 506 навчально-виховних закладах, деякі з яких на декілька днів були закриті на карантин. У більшості випадків захворювання, симптомами якого є нудота та діарея, проходило у легкій формі, госпіталізації потребували лише 37 осіб. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua