"У Німеччині святкують День національної єдності"

3 жовтня 2011

СВЯТКУВАННЯ. Німеччина святкує у понеділок День німецької єдності. Рівно 21 рік тому Німецька Демократична Республіка припинила своє існування і увійшла до складу Федеративної Республіки Німеччина. З нагоди пам’ятної дати святкові заходи проходять по всій території країни.

Центральні урочистості відбуваються у Бонні ─ столиці федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія. Щороку заходи за участю перших осіб держави проходять у столиці тієї землі, яка головує у верхній палаті німецького парламенту ─ бундесраті. Крім того, Бонн був столицею Західної Німеччини і до 1999 року ─ резиденцією керівництва ФРН. У святкуваннях, за традицією, візьмуть участь канцлер Німеччини Ангела Меркель та федеральний президент Крістіан Вульф, повідомляє УКРІНФОРМ.

Гучно святкують й у Берліні. Біля Бранденбурзьких воріт влаштовано справжнє народне гуляння з музикою, танцями та іншими розвагами. Воно триває тут вже третій день поспіль, оскільки державному святу передували два вихідні дні. Завдяки гарній погоді «святкову милю»в центрі німецької столиці вже відвідали тисячі людей.

За даними актуального соцопитування, переважна більшість громадян Німеччини ─ 80% - задоволена об’єднанням країни. І лише 15% респондентів жалкують про ліквідацію НДР. Водночас експерти звертають увагу на те, що Німеччина й досі символічно поділена на Східну та Західну. Мешканці країни продовжують сприйматися суспільством як західні та східні німці. При цьому більшість жителів на сході вважають себе людьми другого сорту. Життя у Західній Німеччині, як і до об’єднання, вважається кращим ─ там більше заробляють і менше безробітних. На думку економістів, східні землі залежатимуть від підтримки західних ще як мінімум 15 років.

Президент України Віктор Янукович надіслав вітання з нагоди свята Федеральному президенту ФРН  Крістіану Вульфу та Федеральному канцлеру ФРН Ангелі Меркель.

«Об'єднання Німеччини стало визначальною історичною подією, яка надала важливого імпульсу масштабним об'єднавчим процесам в Європі. Це свято німецького народу є особливо близьким і для українців, адже з падінням Берлінського муру на Європейському континенті розпочалися якісно нові зміни, які створили й підґрунтя для формування молодої української державності», – наголосив Віктор Янукович у своєму вітанні Федеральному канцлеру Німеччині. 

Президент України побажав керівництву ФРН нових здобутків у їхній відповідальній державній діяльності, а німецькому народові – миру і процвітання. 

Віктор Янукович також запросив Ангелу Меркель відвідати Україну з візитом.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua