"У Німеччині використовують шпигунські програми для стеження за людьми в Інтернеті"

17 жовтня 2011

Міністр юстиції Німеччини закликала розслідувати ступінь використання комп’ютерних програм, які шпигують за людьми на державному і національному рівні.

Місцева влада Баварії твердить, що використовувала програми стеження, але діяла в рамках закону.

Ще три інших федеральні землі підтвердили, що використовували подібні комп’ютерні програми для розслідування резонансних кримінальних злочинів, - повідомляють німецькі мас-медіа.

Використання шпигунського програмного забезпечення було виявлено німецькою хакерською групою Chaos Computer Club (CCC). Вони твердять, що проаналізували програму «законного перехоплення» інформації, яку використовує поліція Німеччини. Хакери виявили, що програма дозволяє спостерігати за всім, чим займається людина за комп’ютером - які веб-сайти вона відвідує, які електронні листи надсилає і що пише та говорить через програму Skype.

Хакерська група написала на своєму сайті, що ця програма не тільки завантажує всю особисту інформацію, а також дає можливість на відстані контролювати комп’ютер і навіть встановлювати на ньому програмне забезпечення. За словами хакерів, програма має значні недоліки в її розробці і роботі, що зробило можливості програми доступними для всіх, хто є в Інтернеті.

Хакерська група ССС твердить, що зробила свої висновки після детального вивчення лептопа одного чоловіка, якого звинувачують у нелегальному експорті медикаментів. Його адвокат каже, що ця шпигунська програма була встановлена в його комп’ютер, коли він проходив митний контроль в аеропорту.

Влада Баварії підтверджує, що чиновники використовують цю програму з 2009 року, хоча міністр внутрішніх справ каже, що за цей час не траплялося жодних інцидентів і програма діє в рамках закону. Водночас, він заявив, що перегляне програмне забезпечення, яке використовується його підлеглими.

Міністр юстиції Німеччини закликала федеральний уряд і владу федеральних земель провести розслідування щодо цієї справи, аби громадяни були «захищені від перехоплення інформації за допомогою жорстких механізмів контролю держави».

Кореспондент Бі-Бі-Сі Стів Еванс розповідає, що інформація викликала незадоволення у німецькому суспільстві. За його словами, країна, яка має комінустичне і нацистське минуле, дуже чутливо реагує на такі повідомлення, адже конституція Німеччини передбачає суворий захист від перехоплення особистої інформації у країні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua