"У Новій Зеландії розстріляють зграю китів-гринд"

26 сiчня 2012

ІНЦИДЕНТ. Попри всі зусилля з порятунку зграї китів-гринд, які викинулися на берег Нової Зеландії, 33 особини знову повернулися до місця неминучої загибелі.

Місцева влада ухвалила рішення розстріляти тварин, які втратили орієнтацію в просторі. Зрештою зі ста гринд вдалося врятувати лише 17, передає ТСН.

«На жаль, ми безсилі боротися з природою, яка виявилася не на боці морських гігантів. Двічі ми виводили їх на глибоку воду, але вони повернулися знову», – розповів представник Департаменту зі збереження дикої природи Нейджел Маунтфорд.

За його словами, сили залишили ссавців, крім того, «видно, що вони не мають ані найменшого бажання плисти в бік океану».

За словами фахівця, тіла мертвих гринд будуть транспортовані в дюни, де їх залишать розкладатися.

Гринди – морські ссавці з родини дельфінових. Вони досягають завдовжки 8,5 метра і повністю пофарбовані в чорний колір за винятком білої плями під підборіддям у формі якоря. Вага особини в середньому становить 800 кілограмів, однак зустрічаються і представники вагою в більш ніж дві тонни.

Кити, дельфіни та кашалоти останнім часом все частіше викидаються на берег та гинуть, однак вчені поки не можуть відповісти на запитання, що змушує морських ссавців здійснювати колективні самогубства.

За деякими припущеннями, на таку поведінку може впливати «зайвий» шум в океані – наприклад, від двигунів морських суден чи робіт з видобутку корисних копалин.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua