"У Новобогданівці знову вибух"

Наталя ЗВОРИГІНА
8 липня 2011

НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ. В результаті вибуху боєприпасу у  казармі військової частини, що охороняє артсклади під Новобогданівкою (Мелітопольський район, Запорізька область), постраждали двоє призовників 2010 року. За попередніми даними, великокаліберний снаряд розірвався в руках одного з них.

— Солдат, у чиїх руках безпосередньо перебував снаряд, 1989 року народження, родом з Донецької області. У нього діагностовано проникаючі поранення черевної порожнини, травматична ампутація лівої кисті, травматичний шок, пошкодження стегнових артерії та вени. Він був  госпіталізований до міськлікарні Мелітополя, де його терміново прооперували за участю судинних хірургів із Запоріжжя. Його стан стабільно важкий. Подальше лікування він проходитиме в Одеському окружному військовому госпіталі, — повідомила  начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Наталія Мотовиця. — Другий пацієнт, також 1989 року народження, житель Запорізької області, госпіталізований в Мелітопольську ЦРЛ з діагнозом: осколкове вогнепальне непроникаюче поранення  грудей  зліва. Йому обробили рани, наклали пов’язки, його стан оцінюється як ближчий до задовільного.

Як повідомив на брифінгу за фактом надзвичайної події  голова облдержадміністрації Борис Петров, у Новобогданівку солдати були відряджені для охорони периметра артскладів. Раніше несли службу у військовій частині, дислокованій в Запоріжжі. Поки що не відомо, яким чином до них потрапив боєприпас. За попередньою інформацією, у свій вільний час один із солдатів у побутовій кімнаті казарми розбирав великокаліберний патрон, внаслідок чого сталося займання патрона і детонація. Під час вибуху там перебував другий солдат, який, на щастя, постраждав менше.

Запорізька військова прокуратура проводить перевірку за фактом цієї по?дії в порядку ст. 97 КПК України, повідомив військовий прокурор Запорізького гарнізону Михайло Івлєв. Призначено ряд експертиз, у тому числі медичних і вибухотехнічних. Після закінчення перевірки буде прийнято рішення про порушення кримінальної справи.

Артбаза під Новобогданівкою сумновідома тим, що тут протягом 2004-2006 років у результаті несанкціонованих  масованих вибухів  боєприпасів, що зберігалися,  відбулося  кілька трагічних подій, деякі — зі смертельними наслідками. Техногенні катастрофи сталися 6 травня 2004, 23 липня 2005 та 19 вересня 2006 років. За експертними оцінками, під час трьох надзвичайних ситуацій тут вибухнуло близько 57 тис. тонн боєприпасів. У зону ураження потрапили сім населених пунктів.

У нинішньому році добігає кінця програма МНС України щодо забезпечення систематичного контролю за станом  навколишньої  території. Ще у грудні 2008-го рятувальники передали очищену від боєприпасів та їх небезпечних залишків землю в підпорядкування Мелітопольської райдержадміністрації для подальшого використання за призначенням у сільському господарстві. Разом з тим  взялися впродовж 2009-2011 років  забезпечувати тут контроль  з безпечної життєдіяльності.

На цей час підрозділи ГУ МНС у Запорізькій області завершують перевірку безпеки безпосередньо   технічної території колишньої артбази, яка підпорядкована Міністерству оборони України і яку відомство планує найближчим часом передати громаді області.

Водночас голова облдержадміністрації  Борис Петров зазначив, що область не візьме територію, поки не будуть остаточно підписані всі акти про відсутність на цих землях боєприпасів.

— На цій території й досі  знаходять  небезпечні боєприпаси. До цього часу територія не готова до передачі Мелітопольському району, — зазначив посадовець. — Тут щойно знову постраждав молодий солдат, який розбирав великокаліберний патрон. Причина зрозуміла:  територія артбази, підпорядкована Міністерству оборони, досі не звільнена від снарядів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua