"У Паланці вміють витрачати гроші"

Роман КИРЕЙ
23 липня 2015

Черкаська обласна рада визнала переможцем обласного конкурсу на кращу сільську раду за підсумками роботи минулого року Паланську громаду. І хоч премія 30 тисяч гривень, яку присуджують переможцеві згідно з умовами змагання, — гроші не такі великі, вони допоможуть зробити рідне село ще кращим.

Тут починається мальовнича Паланка. Фото надане автором

Паланка, одне із найбільших і наймальовничіших сіл району, лежить за сім кілометрів від Умані. На його території повністю збережено соціально-культурну інфраструктуру. Функціонують загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів, дитячий дошкільний навчальний заклад «Яблунька», фельдшерсько-акушерський пункт, Будинок культури, заклади торгівлі, відділення зв’язку, Ощадбанку. Налагоджено регулярне автобусне сполучення з районним центром. Село телефонізоване та газифіковане — все це робить населений пункт привабливим для життя. За словами сільського голови Петра Кучеренка, місцева громада активно працює над розв’язанням соціально-економічних проблем. За останні роки за підтримки обласної й районної влади, депутатського корпусу в селі зміцнено матеріально-технічну базу бюджетних закладів, змонтовано вуличне освітлення, відремонтовано дороги, впорядковано центральну частину, зокрема на центральній вулиці встановлено металеві підставки для квітів, створено футбольну команду й зроблено багато іншого, чим можуть гордитися односельці. Тут навчилися розумно господарювати й ефективно використовувати спонсорські та бюджетні кошти.

До речі, походження назви села (паланка у перекладі означає укріплене поселення) символічне. Воно увійшло у вжиток українських козаків ще в XVI столітті. За відомим автором етимологічного словника Максиміліаном Фасмером, слово прийшло з італійської мови та первісно означає «стовбур, брус». Із таких брусів складався частокіл по периметру поселення. У сучасних історичних словниках паланка означає одиницю адміністративно-територіального поділу Нової Січі, але в середині XVII ст. цим словом називали особливий різновид укріплених поселень, розташованих ззовні міських стін або окремо, як правило, у природно захищеній місцевості.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua