"У Парижі розпочався суд над екс-президентом Франції Жаком Шираком"

Оксана ГОЛОВКО
6 вересня 2011

ФЕМІДА. Статті «Аби іншим не кортіло» немає не лише  у  французькому, а й, мабуть, у будь-якому іншому законодавстві. Однак саме таке негласне формулювання можна зробити девізом  «процесу року» у П’ятій республіці.

Учора розпочався суд над колишнім президентом  Франції Жаком Шираком, якого  звинувачують у незаконному фінансуванні своєї партії в період перебування на посаді  мера Парижа у 1977-1995 роках.  Обвинувачення в корупції висунуто за двома статтями щодо виплат членам його партії «Об’єднання на підтримку республіки» за роботу на державних посадах, яких не існувало.  Як відомо,  саме з цього крісла впливовий  французький політик пересів у президентське, а разом з переїздом до Єлісейського палацу набув імунітету від судового переслідування.

Втрата пам’яті не звільняє від відповідальності? Фото з сайту france-info.com

Цікаво, що двадцять другим президентом країни Жак Ширак став 17 травня 1995 року в результаті другого, вирішального туру голосування, а вже в  одній зі своїх перших промов вдячний за вибір французькому народу новий лідер зазначав: усі біди місцевої економіки від того, що у державних фінансах панує повний безлад… і єдине, що поки що навчилися робити влади при виникненні проблем, — це збільшити державні витрати. Саме він запропонував фінансову реформу, що передбачає спрощення податків з метою стимулювання економічної активності та проведення ретельної перевірки всіх витратних статей держбюджету.

Найімовірніше,  інтереси  Ширака у суді представлятимуть адвокати, оскільки 78-річний політик, який  пережив мікроінсульт,  страждає на провали в пам’яті. Щоправда, у деяких  юристів виникають сумніви, чи  визнають Ширака підсудним.  Разом з ним на лаві підсудних можуть опинитися ще кілька екс-чиновників – два колишніх начальники його канцелярії Мішель Руссо і Ремі Шардон, онук колишнього президента країни Шарля де Голля Жан, а також Франсуа Дебре, брат чинного голови Конституційної ради Франції.У свою чергу екс-президент відкидає всі звинувачення, однак, якщо його визнають винним, йому загрожує до 10 років ув’язнення і штраф у розмірі 150 тисяч євро.

Зазначимо, що вперше після того, як судили маршала Філіпа Петена, звинуваченого в державній зраді під час  Другої світової війни, колишній лідер Франції постає перед судом. Щоправда, торік мерія Парижа відкликала цивільний позов щодо Жака Ширака після того, як отримала від колишнього президента і партії чинного президента Ніколя Саркозі «Союз за народний рух» понад 2,2 мільйона євро. Тож нову судову хвилю деякі експерти схильні пов’язувати з наближенням  президентських виборів у Франції.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua