"У Полтаві буде Центр кризового втручання"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
11 листопада 2015

Домовленість щодо будівництва у місті над Ворсклою Центру кризового втручання існує ще з березня. І ось нарешті сторони перейшли від теорії до практики. Задля цього Полтаву відвідали і обговорили з керівництвом області перші кроки головний радник міністра охорони здоров’я Литви (радник Полтавської облдержадміністрації) Арвідас Скорупскас, директор Вільнюського центру лікування розладів із залежностями, експерт ВООЗ Еміліс Субата та директор Вільнюського центру психічного здоров’я Мартинас Марцинкявичус.

Вони повідомили, що про полтавський проект уже знають у Євросоюзі й Всесвітній організації охорони здоров’я і дуже зацікавлені у його якнайшвидшій реалізації та успіхах. За словами Арвідаса Скорупскаса, система реабілітації у центрі відмінна від тієї, що була за радянських часів. До неї залучено не тільки медичний персонал, а й соціальних працівників. Тому що психічні розлади дуже часто мають саме соціальне під∂рунтя: людина може втратити роботу, житло, соціальний статус, і це спричиняє депресію, а часом і глибші психологічні травми. Тому всі ці проблеми потрібно розв’язувати в комплексі.

Литовські спеціалісти разом із фахівцями департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації оглянули приміщення чотирьох медичних закладів, які планують надати Центрові кризового втручання. Невдовзі відберуть 30 полтавців (лікарів-психіатрів, медсестер, соціальних працівників), які пройдуть спеціальне навчання. Фахівці, які готуватимуть медперсонал для майбутнього центру, приїдуть з Литви до Полтави вже за кілька днів. Центр запрацює наступного року. Він спеціалізуватиметься на психологічній реабілітації учасників АТО та членів їхніх родин, а також усіх полтавців, які потрапили у скрутні життєві обставини.

Як зазначив голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко, соціальна реабілітація не має обмежуватися лише учасниками АТО, демобілізованими бійцями та їхніми рідними. Ці методики потрібно впроваджувати на базі лікувальних закладів, центрів зайнятості, вони повинні працювати для всіх жителів області, які потребують такої допомоги. Тож влада сприятиме збільшенню кількості фахівців, що надаватимуть її у громадах Полтавщини. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua