"У поминальні дні до Прип’яті не пустять"

Любомира КОВАЛЬ
14 квiтня 2012

ЗОНА ВІДЧУЖЕННЯ. Під час поминальних днів охочі можуть заїхати до зони відчуження та навідати могили рідних. Проте зовсім вільно пересуватися всією зоною не дозволять. Створено спеціальний графік, за яким у визначені дні дозволено відвідувати певні села.

А ось до Прип’яті людей цього року не пустять взагалі. Адже їх дуже багато, а досвід свідчить, що дотримуватися усіх необхідних правил безпеки бажають далеко не всі. У попередні роки зафіксовано випадки, коли люди сиділи на траві, споживали їжу й розпивали спиртне, а після себе залишали порожні часом биті пляшки, купи іншого сміття і бруду. Потім під дією алкоголю вони заходили в будинки, піднімалися на дахи та навіть намагалися розважатися у містечку атракціонів, попри те, що ці споруди перебувають в аварійному стані. Такими непродуманими діями вони наражали себе на небезпеку травмування на радіаційно забрудненій території. А деякі найзавзятіші на додачу вчиняли акти вандалізму на території міста.

Проконтролювати поведінку й гарантувати безпеку такої великої кількості людей майже неможливо. Саме тому після детального вивчення ситуації було прийнято рішення заборонити вільний проїзд до Прип’яті у поминальні дні. Про це повідомив Дмитро Бобро, перший заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження. Він також попросив із розумінням поставитися до цього рішення.

Пан Бобро додав, що відвідати кладовища у Прип’яті зможуть організовані групи, які приїздять із супроводом, але в інші дні. До того ж навіть у ці дні заходити у будівлі категорично забороняється. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua