"У прифронтовому Краматорську знову гинуть люди"

Павло КУЩ
12 лютого 2016

У середу в Краматорську відбулася загальноміська хвилина мовчання. Так жителі й гості міста вшанували жертв потужного обстрілу, до якого торік вдалися проросійські незаконні збройні формування. Загалом із реактивних систем залпового вогню «Смерч» тоді було випущено 32 ракети, 18 із яких вибухнули на території аеродрому, де дислокуються українські військові, а 14 — безпосередньо у житлових кварталах міста. Загинули 17 людей і майже 60 отримали різноманітні поранення, причому більшість із них — мирні жителі міста. До речі, наймолодший потерпілий — трирічний Климко — досі перебуває на лікуванні у Харківському реабілітаційному центрі, а його мама загинула, закривши дитину власним тілом.

Місцеві жителі, керівники міста й області, представники громадських організацій зібралися у сквері Героїв на мітинг-реквієм біля пам’ятного каменя, який встановили на місці будівництва майбутньої каплиці на знак вшанування всіх земляків, котрі загинули внаслідок бойових дій.

Тим часом, на жаль, того самого жалобного дня перелік загиблих мирних жителів прифронтової Донеччини знову поповнився. У Мар’їнському районі в напрямку контрольного пункту пропуску «Новомихайлівка» на вибуховому пристрої підірвався мікроавтобус «Фольксваген» із пасажирами. «Прикордонний наряд, який ніс службу на крайньому блокпосту, спостерігав, як автомобіль виїхав на узбіччя, вочевидь намагаючись оминути загальну чергу, — повідомили в прес-службі Донецького прикордонного загону. — Відстань до українського блокпоста становила близько 700 метрів. Автівка прямувала з підконтрольної бойовиками території і, виїхавши на узбіччя в «сірій» зоні, підірвалася на невідомому вибуховому пристрої». В автобусі перебували п’ятеро осіб, троє з яких загинули на місці, а ще одна людина померла від важких поранень вже у лікарні Курахового.

Загалом ситуація поблизу контрольних пунктів в’їзду-виїзду через часті обстріли бойовиків останнім часом стала дуже напруженою. Особливо потерпав КПВВ «Зайцеве», по якому терористи відкривали вогонь не лише зі стрілецької зброї, а й із заборонених мінськими угодами 80- та 120-міліметрових мінометів. Зважаючи на серйозну небезпеку для людей, Донецька обласна військово-цивільна адміністрація спільно зі штабом АТО нещодавно змушені були тимчасово закрити пункт «Зайцеве». «Нас критикували, що ми закрили цей пункт, але якщо на шальки терезів поставити безпеку людей і незручності, то життя однієї людини дорожче», — пояснює такий крок голова Донецької ОДА, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. За його словами, у разі зменшення обстрілів керівництво області готове поновити роботу пункту пропуску. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua