"У прозорих тендерах махінаціям не місце"

Вадим БУЧА
1 червня 2012

ОБГОВОРЕННЯ. Нині у сфері державних закупівель існує велика кількість проблем, пов’язаних з високим рівнем корупції. І хоча протягом останніх років зроблено певні кроки (деякі — згідно з рекомендаціями Європейського Союзу) для вдосконалення цієї системи, міжнародні та вітчизняні експерти і фахівці констатують, що здійснені заходи, на жаль, не забезпечують достатнього рівня захисту від корупційних проявів під час здійснення державних закупівель. Розв’язання цієї проблеми є вкрай важливим, адже лише минулого року за процедурами державних закупівель витрачено майже 400 млрд грн. 

Для пошуку шляхів запобіганню корупції під час здійснення закупівель за державні кошти перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський провів консультації з представниками профільних громадських об’єднань. За словами першого віце-прем’єра, урядом зроблений певний аналіз та узагальнення тих категорій порушень, що нині є сталими. Здебільшого вони стосуються підготовки та оформлення документації щодо проведення конкурсних торгів, порядку оприлюднення та публікації інформації про закупівлі, укладання договорів про закупівлю з порушенням строків тощо.

Валерій Хорошковський зазначив, що навіть проведення тендерних торгів і наявність тендерних комісій нині, на жаль, не запобігають корупційним проявам. «Тендерні комісії не тільки не стають запобіжником, а навіть перетворюються на каталізатор певної корупції. Проте, згідно з нинішнім законодавством, колегіальний орган неможливо притягнути до кримінальної відповідальності», — сказав перший віце-прем’єр. За його словами, аби вдосконалити систему, необхідно змінити законодавство, зокрема у напрямку переведення державних закупівель у формат електронних торгів.    

Зі свого боку експерти зазначили, що однією з проблем у сфері державних закупівель є внесення несистемних змін до тендерного законодавства, що порушує баланс в існуючій системі і аж ніяк не наближує її до європейських стандартів. Водночас фахівці вказали на низку законопроектів, прийняття яких негативно вплине на сферу державних закупівель.    

Також запропоновано зобов’язати  органи публічної влади оприлюднювати на своїх сайтах річні плани державних закупівель, впровадити практику відеопротоколювання засідання комітетів конкурсних торгів, створити базу даних недоброчесних  учасників державних закупівель та впровадити механізм їх недопущення до конкурсних торгів протягом певного часу. Також пролунала пропозиція запровадити на державному рівні навчальні курси та програми для представників комітетів конкурсних торгів. Адже в умовах постійної зміни законодавства, людині важко чітко дотриматися законів і вона може зробити помилку, не бажаючи цього.      

Окрему увагу фахівці звернули на необхідність вдосконалити механізми контролю та моніторингу за процедурами державних закупівель з боку профільних громадських організацій. 

У свою чергу перший віце-прем’єр пообіцяв, що після узагальнення всіх пропозицій буде підготовлено проекти документів для їх реалізації.   



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua