"У п'ятницю дві години страйкували польські залізничники"

25 сiчня 2013

ПРОТЕСТИ. Профспілкові об'єднання польських залізничників провели у п'ятницю зранку (з 8-ї по 10-ту години за київським часом) загальнонаціональний попереджувальний страйк.

Страйк стосувався чотирьох компаній Польської залізниці (PKP PLL, PKP Intercity, PKP Cargo i PKP Energetyka), в результаті чого станом на 09:45 було зупинено рух близько 335 потягів, а їх сумарне відставання від графіку, за попередніми даними, сягнуло понад 400 годин, передає УКРІНФОРМ.

«Ми хотіли скасувати цей страйк, але працедавці не змогли нам нічого запропонувати», – сказав голова конфедерації профспілкових об'єднань Польської залізниці Лєшек Мєнтек. Він підкреслив, що профспілки пропонували працедавцям тимчасово продовжити минулорічні пільги залізничників до 1 лютого, але ті відмовилися. Мєнтек наголосив: якщо вимоги залізничників не виконають, то незабаром може відбутися генеральний страйк на залізниці.

Тим часом, представник союзу працедавців залізниці Кшиштоф Мамінський повідомив, що усі вимоги, які на початку переговорів ставилися профспілками, виконано. «Проте у четвер профспілки почали ставити нові вимоги», - наголосив Мамінський. На його переконання, це свідчить про те, що пільги на проїзд були лише приводом.

У ході страйку профспілки залізничників заблокували колії поблизу міст Люблін, Краків, Пулави, Седльце, Радом. Протестувальники затримали рух потягів, зокрема, у Варшаві, Щеціні, Вроцлаві, Ополє тощо.

До страйку не приєдналися кілька компаній Польської залізниці, зокрема спілка регіональних перевезень. Проте загальний страйк фактично заблокував і їхню роботу.

Польські залізничники вже кілька місяців виступають проти будь-яких змін у системі надання їм пільг. Наприкінці минулого року вони провели своєрідний референдум, в результаті якого 95% респондентів підтримали проведення страйку, якщо буде змінено правила нарахування їм пільг або вони не отримають за це фінансові відшкодування.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua