Чи можна бути певним, що риба, яку ви їсте у ресторані, саме та, за яку ви заплатили? Міжнародна неурядова організація Oceana дослідила зразки 280 страв у 150 ресторанах Брюсселя — результати просто вражають.

Результати аналізу ДНК свідчать, що у 95% замість дорогого блакитного тунця у вашій тарілці будуть дешевші жовтоперий чи великоокий тунець. Замість тріски у 13% випадків подають дешевшу рибу семи інших видів, найчастіше — пангасію з Далекого Сходу. Кожну десяту камбалу замінять схожою дешевшою рибиною.

Однак керівник Осеани Лассе Густавссон закликає не поспішати звинувачувати рестораторів:

«Не обовязково йдеться про те, що вас дурять у ресторанах, обман може бути й на етапі дистрибуції. Європейський закон вимагає чіткого маркування морепродуктів, бо споживачі мають право знати що саме купують. Але виглядає, що ніхто не виконує закон у повному обсязі».

Навіть у ресторанах і їдальнях Європарламенту і Єврокомісії понад третина заявлених у меню рибних страв не відповідає дійсності.

Махінації з рибопродуктами не обмежуються Бельгією. В Італії та Іспанії йдеться про понад 30% випадків, в Ірландії 19%, а найменше — у Британії і Франції — 6% і 4% відповідно.

Одна з головних причин такого становища полягає у тому, що країни ЄС перевищують дозволені квоти на вилов риби у Середземному морі та Атлантичному океані, і відтак імпортують майже дві третини морепродуктів, що їх споживають в Європі. 

Вирішити проблему, кажуть дослідники, допоможе чітке дотримання законів ЄС щодо маркування і квот щодо вилову, а також забезпечення сталого відновлення популяцій найпоширеніших видів риби.

EURONEWS