"У різдвяні морози зігріє альтернативне паливо"

2 сiчня 2016

Отримавши платіжки за комірне після початку опалювального сезону, мільйони українців пережили шок. Навіть у тих будинках, де є лічильники, при середній температурі за вікном + 10 градусів і ледве теплих батареях до сплати було нарахували від 600 гривень і вище. Монополіст-постачальник (у столиці це «Київенерго») не додав жару й тоді, коли температура опустилася нижче 20 градусів. Додзвонитися у компанію неможливо, як і знайти управу на недобросовісного постачальника послуг.

За таких умов, кожен рятується як може. Вибір невеликий - палити дорогі електроенергію чи газ, ще більше сплачуючи комірного? Легше тому, хто може позбутися централізованого постачання. У багатоповерхівках це практично неможливо, а ось у адмінбудівлях, а тим паче у приватних будинках - запросто. Тут масово почали встановлювати котли на альтернативному паливі. Причому держава надає для цього пільговий кредит.

Особливою популярністю користується такий вид альтернативного палива, як пелети - гранули у формі циліндрів певної товщини, які виготовляють зі стружки, тирси, низько товарної деревини чи обрізків, а також із торфу чи відходів сільського господарства (соломи, лушпиння соняшника, відходів круп'яного виробництва) і навіть гранулювання курячого посліду.

Гранули отримують шляхом механічного пресування без використання хімічних закріплювачів та в'яжучих матеріалів. Нині виробництво пелет стандартизоване: вони чудово підходять для спалювання в автоматичних пелетних котлах, у які навіть не потрібно щоденно завантажувати паливо. Процедура не обтяжлива і її можна робити раз на тиждень.

Однак найважливіше тут - економічна ефективність пелетного палива. Порівняно з газом його використання майже у два рази здешевлює обігрів.

Це вигідно не лише підприємцям, а й власникам приватних будинків. Фахівці стверджують: навіть попри те, що для населення діє кількарівнева система сплати за газ (залежно від обсягів річного споживання), опалювання пелетами обійдеться на 15% дешевше.

Та й сам пелетний котел значно дешевший за газовий. Його не треба врізати у систему, сплачуючи чималі гроші. Не потрібні й жодні дозволи на встановлення, які забирають чимало часу, нервів, а часто й коштів на хабарі.

До того ж усувається загроза безперебійних постачань палива: річний запас пелет можна зберігати у власному підвалі чи сараї. Жодної небезпеки такий склад не несе, адже виготовляють пелетне паливо без застосування хімічних речовин, тож самозагоряння йому не загрожує. А ще - немає шкідливих викидів в атмосферу та гори відходів, яких нікуди подіти.

Не перейматиметься власник твердопаливного котла й цінами на вугілля, газ та нафту, які залежать не лише від кон’юнктури на ці традиційні енергоносії, а й від політичних вподобань основних постачальників, терористичних актів чи природних катастроф.

До слова, це стосується й інших альтернативних видів палива: біогазу, енергії сонця та вітру. Уперше потрапивши до Західної Європи ще за радянських часів, була здивована великою кількістю вітряків, які у значних масштабах генерують чисту, дешеву і головне - безпечну (на відміну від атомної) енергію. Від деферамбів «клятим капіталістам» стримав спогад про неньку-Україну. А точніше про музей архітектури та побуту просто неба на околиці Києва, де обов’язковим атрибутом кожного села був вітряк чи водяний млин… 

Лариса МУДРИК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua