"У Росії хочуть скасувати трудові книжки"

30 вересня 2011

ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ. Міністерство охорони здоров’я Російської Федерації пропонує скасувати трудові книжки, як такі, що втратили в нинішній час своє значення.

Про це заявив заступник керівника міністерства охорони здоров’я та соціального розвитку РФ Алєксандр Сафронов, уточнивши, що рішення з цього приводу може бути прийняте вже в 2012 році.

Декілька днів тому російський президент Дмітрій Медвєдєв під час церемонії вручення державних нагород у Кремлі розповів про свій перший запис у трудовій книжці. «Перший запис у трудовій книжці – двірник, а останній – президент на даний час. Двірником я, правда, працював, коли в університеті вчився», - сказав пан Медвєдєв.

А. Сафронов аргументував своє рішення, зважаючи на досвід більшості країн, де трудові книжки не використовуються. Російський високопосадовець запропонував передбачити перехідний період, упродовж якого росіяни з великим трудовим стажем, які звикли до трудових книжок, могли б і надалі їх використовувати.

Ідея Сафронова знайшла серед політиків підтримку, але із застереженнями. «Трудова книжка в Росії – це важливий елемент культури, який дає змогу працедавцю, не гаючи часу, отримувати об’єктивну інформацію про працівника» - сказав керівник профільного комітету Державної Думи Андрєй Ісаєв.

Ідею відміни трудових книжок у певних юридичних колах зустріли з пересторогою. Наприклад, адвокат Леонід Ольшанський називає трудову книжку «нешкідливим і дуже важливим елементом трудових відносин».

Натомість адвокат Константін Барановський звернув увагу на те, що трудові книжки можуть бути спрямовані проти самого працівника. Наприклад, коли звільнення людини відбувається з ініціативи працедавця.

Погоджується з міністерськими планами і член Московської Гельсінської групи Валерій Борщєв. На його думку «трудова книжка – це атавізм».

Серед аргументів противників скасування трудових книжок є зауваження про те, що інші документи не дозволять так точно і чітко розрахувати пенсії. 

ВВС



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua