"У Румунії суд визнав архієпископа винним у шпигунстві"

24 жовтня 2012

ВИРОК. Вищий суд Румунії підтримав обвинувальний вирок у справі 83-річного архієпископа Православної церкви Пімена, визнавши його винним у роботі на служби безпеки комуністичної Румунії, передає УКРІНФОРМ з посиланням на AP. 

«Вищий суд Румунії підтримав обвинувальний вирок високопоставленому духовному лідеру Православної церкви в тому, що він таємно працював інформантом на секретну поліцейську службу комуністичної Румунії», – йдеться у повідомленні.

Вирок суду не передбачає покарання.

Свідчення, що вказують на те, що архієпископ займався роботою на комуністичні сили Румунії, з'явилися у 2007 році. Пізніше рада при уряді Румунії визнала його винною у шпигунстві, яке він здійснював у 1970 роках у США проти інших церковних служителів і румунських емігрантів.

Румунська православна церква виступала проти відкриття своїх архівів комуністичного періоду (1945-1989) щодо високопоставлених духовних осіб. Вважається, що до агентурної діяльності причетні багато румунських священиків.

До виникнення обвинувачень архієпископ був одним із яскравих представників румунської Православної церкви. Він зустрічався з колишнім королем Румунії Міхаєм, а також британським принцом Чарльзом. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua