"У руїнах стародавнього Персеполіса знайшли легендарні ворота царя Кіра Великого"

11 лютого 2021

Міжнародна експедиція археологів, працюючи в околицях сучасного іранського міста Шираз, натрапила на залишки монументальної споруди в культурних шарах VI століття до нашої ери. Припущення про те, що це і є легендарні ворота царя Кіра, у вчених з'явилися відразу, проте необхідні були докази. І аж десять років група археологів присвятила детальному дослідженню стародавньої будови. І тепер вчені з упевненістю оголосили світу, що легендарні ворота царя Кіра Великого знайдені.

Добре збережені залишки воріт розкорали у трьох кілометрах від центру Персеполіса, церемоніальної царської столиці. На основі отриманих висновків археологи з упевненістю заявили, що це знамениті ворота «Пардіс Парсі». Вони були побудовані вже в період правління сина Кіра Камбіса.

У легендах про царя Кірі Великому з династії Ахеменідів, який правив Персією в 559-530 роках до нашої ери, є згадка про воротах «Пардіс Парсі». Ці ворота він звелів збудувати біля підніжжя Гори Милосердя недалеко від Персеполіса на честь завоювання Вавилона. Крім того, згадки про будівництво є і в збережених писемних джерелах того періоду.

Насправді «ворота» – це цілий палац. Встановлено, що його площа була приблизно тридцять на сорок метрів, а у висоту будова сягала дванадцяти метрів. Аліреза Аскарі-Чаруді, керівник проєкту з іранської сторони, повідомляє, що посередині будівлі також була знайдена кімната, розміром приблизно вісім на дванадцять метрів.

Саму будівлю побудовано з простих глиняних цеглин, а фасад додатково викладений цеглою з візерунковими. Стіни внизу розписані квітами лотоса, а на передній частині будівлі можна розрізнити малюнки міфічних звірів і релігійні символи народів, що населяли цю місцевість в VI столітті до нашої ери. Ще одна рідкісна удача чекала археологів всередині цього невеликого палацу: стіни внутрішньої кімнати містять залишки клинопису – написів на вавилонській мові.

Вік споруди вчені датували декількома способами. По-перше, були проведені хімічний і радіовуглецевий аналізи будівельних матеріалів. Крім того, ретельно вивчені фрагменти клинопису, елементи розпису зовнішніх стін, архітектурні особливості будови. Всі дані, в сукупності зі згадками про ворота у відомих письмових джерелах про час правління царя Кіра Великого, вказують на те, що це дійсно воротах «Пардіс Парсі», і вони були збудовані після 539 року до нашої ери.

Імперія Кіра існувала понад 200 років, приблизно з 550 по 330 рік до нашої ери. Як відомо з давніх легенд, увійшовши у Вавилон, Кір не став спалювати його і знищувати населення, як в той час зазвичай чинили із завойованими містами. Замість цього Кір дозволив місцевим жителям повернутися в свої будинки і жити за своїми звичаями і релігійними ритуалами.

Персеполіс був церемоніальною царської столицею. Його руїни внесені до Списку об'єктів Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Планування міста було унікальним, воно було центром розвитку мистецтва і будівельних технологій. Персеполіс був заснований близько 518 року до нашої ери Дарієм. За Геродотом, Дарій правив 36 років. У той же час Ктесій пише, що Дарій правив 31 рік і помер у віці 72 років від хвороби.

Смерть Дарія наступила в 486 році до нашої ери. У 330 році Персеполіс був спалений Олександром Македонським, який так помстився персам за спалені за 150 років до цього грецькі Афіни.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua