"У сенаті – «Друзі Закарпаття»"

Василь БЕДЗІР
27 березня 2012

ЗВ’ЯЗКИ

Побратимство українського та чеського регіонів розвиватиметься інтенсивніше

Чотири роки тому у чеському місті Їглава було укладено Договір про співробітництво між Закарпатською областю України та краєм Височіна Чеської Республіки. Він був скріплений підписами тодішніх голови Закарпатської облради Михайла Кічковського та гетьмана чеського краю Мілоша Вистрчіла.
Завдяки цьому побратимству на теренах області втілено в життя понад 25 спільних інвестиційних проектів у галузі туризму, екології, соціальній сфері на загальну суму 16 мільйонів гривень. Більшість із цих коштів – спонсорська допомога чеської сторони.

Пріоритет надають реконструкції дитячих дошкільних закладів, шкіл, медичних установ, центрів соціальної реабілітації. Співпрацюють і в галузях освіти, культури та мистецтва.

Одразу по завершенні терміну дії угоди, підписаної п’ять років тому, її продовжено. Церемонія підписання відбулася 16 березня в Мукачівській міській ратуші за участі гетьмана краю Височіна Їржі Бєгоунека, депутатів крайового органу самоврядування та міста Пельгржімов, а також членів Сенату та Палати депутатів Чеської Республіки. Були присутніми Надзвичайний і Повноважний посол Чеської Республіки в Україні Іван Почух та Генеральний консул Давід Павліта. З українського боку – голова Закарпатської облради Іван Балога, заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик, депутати обласної та Мукачівської міської рад.

Виступаючі відзначали історичні корені дружби та поваги двох регіонів, значення їхніх минулих зв’язків і традицій (Закарпаття під назвою Підкарпатська Русь у міжвоєнний період входило до складу Чехо-Словаччини).
Цього ж дня закарпатське Мукачеве здобуло ще одного закордонного побратима – місто Пельгржімов. Угоду скріпили підписамиМукачівський міський голова Золтан Ленд’єл і його чеський колега Леопольд Бамбула.

Закордонні гості з гордістю повідомили, що в Сенаті Чеської Республіки створено асоціацію «Друзі Закарпаття», яка лобіюватиме інтереси цього українського регіону. До складу групи увійшло 38 із 81 чеських сенаторів. Керівником обрано сенатора, колишнього гетьмана краю Височіни Мілоша Вистричіла.
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua