"У січні переважив експорт"

1 березня 2012

ПОКАЗНИКИ. Уперше за 12 місяців спостерігався торговельний профіцит. Рахунок поточних операцій дорівнював майже 400 млн доларів. Баланс товарів (експорт — імпорт) є найменшим за останні 30 місяців і становить 85 млн дол. На цьому наголосив керівник групи радників НБУ Валерій Литвицький, повідомляє Укрінформ. 

«Зміцнилася тенденція випереджального зростання експорту товарів і послуг. Якщо у грудні експорт випереджав імпорт на 0,1%, то у січні — на 3,4%», — сказав Валерій Литвицький. За його словами, зокрема відбулося скорочення імпорту газу. Якщо й надалі буде заощадження газу і компромісні ціни, то це позитивно впливатиме на баланс.

Водночас у фінансовому рахунку неочікувано спостерігався високий чистий відтік валюти (за оцінками, 1,3 млрд дол.). Це пов’язано з погашенням торішньої заборгованості за торговельними кредитами під фінансування імпорту і є ситуативним чинником, без урахування якого мав би бути профіцит 401 млн доларів.

Усупереч побоюванням частини експертів, зазначив Валерій Литвицький, вихід на ринок запозичень не був закритий. Так, позитивне сальдо за статтею «кредити і облігації» становило 351 млн дол., тоді як у січні 2011 року на 922 млн дол. повернули більше, ніж запозичили.

Притік короткострокових кредитів становив 774 млн дол. проти 536 млн у грудні й 207 млн дол. у січні 2011 року.

Хоча чистий притік прямих іноземних інвестицій (сальдо 480 млн дол.) був менший, ніж у січні 2011 року, кредити прямого інвестора були у 5 разів вищі за торішній показник (206 млн дол. проти 41 млн).

Майже у два рази, порівняно з груднем, скоротився відтік готівкової валюти поза банки (0,5 млрд дол. проти 1 млрд дол.; у січні 2011 р. — 0,6 млрд дол.).

Зведений платіжний баланс становив 889 млн дол., проте експерти НБУ прогнозують у наступні місяці відновлення чистого притоку валюти (разове повернення торговельних кредитів зміниться притоком, у січні діяв перехідний чинник). 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua