"У Слов’янську — європейський вокзальний сервіс"

Павло КУЩ
25 жовтня 2012

ЩАСЛИВОЇ ДОРОГИ! У травні 1887 року письменник Антон Чехов, побувавши у провінційному містечку на півночі Донеччини, записав свої враження: «Місто — щось на кшталт гоголівського Миргорода: є перукарня і годинниковий майстер, отже можна припустити, що років через 1000 в Слов’янську буде і телефон…» А ось залізнична станція на той час обслуговувала тут пасажирів ще з 1869 року. До речі, історичні елементи фасаду колишнього приміщення зберегли, і вони — своєрідна родзинка реконструйованого вокзального комплексу, що відтепер відповідає сучасним світовим стандартам.

«Насамперед треба подякувати всім будівельникам-залізничникам, які вклали душу і серце, і фактично за два місяці суттєво оновили північні ворота Донецької області», — зазначив у привітанні віце-прем’єр-міністр, міністр інфраструктури Борис Колесніков, який взяв участь у відкритті комплексу. Пропускна спроможність вокзалу збільшилася до 10,2 тисячі пасажирів на добу. А для зручності гостей курортного міста в один транспортний вузол з’єднали вокзал і автостанцію. Пасажирів обслуговують шість залізничних і дві автобусні каси. Два зали очікування на 120 місць (є й VIP-зал на 40 осіб) зможуть розмістити тут усіх подорожніх, а платформи накрили навісами. Збудували турнікетну систему пропуску. Будівельники замінили всі комунікації і технічне обладнання і використовували виключно найсучасніші технології систем вентиляції, обігріву, кондиціювання тощо. Не забули й про осіб з обмеженими фізичними можливостями: для них є пандуси, окремі каса й кімната відпочинку.

Генеральний директор Укрзалізниці Володимир Козак, привітавши жителів Слов’янська з відкриттям сучасного вокзального комплексу, розповів про модернізацію великих і малих вітчизняних вокзалів і станцій. Тільки у 2012 році залізничники реконструюють 11 вокзалів на суму 73 мільйони гривень. «Це вокзали у Донецьку, Львові, Харкові, Луцьку, Артемівську, Ізюмі. Ми створюємо не тільки європейські вокзали, а й європейський рівень сервісу для пасажирів», — підкреслив він.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua