"У столиці грипу не чекають"

26 березня 2011

ЗДОРОВ'Я

Проте не варто забувати, що грип - серйозне захворювання, яке при несвоєчасному та неправильному лікуванні може мати важкі ускладнення. Тому при перших ознаках захворювання слід обов'язково залишатись вдома та викликати медиків, - наголосив головний лікар Київського міського Центру здоров'я Отто Стойка.

Фахівці Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення КМДА також радять дотримуватися елементарних правил:

► уникати місць великого скупчення людей;

► при перших ознаках захворювання (поява кашлю, нежиті, слабкості, головного болю тощо) негайно звертатися до терапевта за місцем проживання;

► за необхідності користуватися марлевими пов'язками;

► не поспішати міняти теплі черевики, куртку, шапку та шарф на занадто легкі весняні одяг і взуття;

► ретельно дотримуватися правил особистої гігієни.

Крім грипу та ГРЗ навесні також зазвичай загострюються сезонні захворювання: ревматоїдний артрит та виразка шлунку. Є небезпека наразитися на авітаміноз та зниження стійкості імунної системи організму, наголосив пан Стойка.

На запитання кореспондента "УК", чи можливо, що через проблеми з виплатами за листками з тимчасової непрацездатності люди стануть рідше звертатися до лікарів-фахівців, а займатимуться самолікуванням, Отто Стойка зауважив, що, на його думку, цього не станеться. Він вважає, що це питання - суб'єктивне і має розглядатися в розрізі того, чи взагалі людина схильна довіряти медикам. Проте фахівець наголосив, що самолікування саме по собі дуже небезпечне. І він категорично не радить людям цього робити. Адже не секрет, що працівники комерційних установ, переймаючись тим, що можуть втратити робоче місце, часто переносять застуди "на ногах". Керівництво цих установ не приділяє належної уваги правам найманих працівників і подекуди відкритим текстом погрожує втратою робочого місця. А перенесені "на ногах" грип чи ангіна обов'язково призведуть до ускладнень. Такий розпорядок роботи доводить організм працівника до повного виснаження, що найчастіше закінчується лікарняним ліжком.

А проблеми з виплатами за лікарняними листками, на переконання Отто Стойки, матимуть люди, які отримують заробітну плату або її частину "в конверті". Адже якщо не сплачуєш податки, то й на допомогу у разі хвороби не слід розраховувати.


 

Любов ДМИТРЕНКO
для "Урядового кур'єра"
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua