"У світі стрімко зникають види дикорослих дерев"

7 вересня 2021

Із такими темпами вирубування наші онуки житимуть у пустелі. Фото з сайту derevo.ua

Кожне третє з 60 тисяч відомих науці дерев у світі перебуває під загрозою зникнення. Такі висновки оприлюднено в доповіді Міжнародної організації з охорони ботанічних садів (BGCI), заснованій на п’ятирічних дослідженнях, проведених у всіх куточках світу. У Європі незабаром може зникнути 58% видів дикорослих дерев. «Ця доповідь — тривожний сигнал для всіх», — заявив генеральний секретар BGCI Пол Сміт. Він закликав політиків та експертів у галузі охорони природи мобілізувати ресурси й досвід для запобігання вимиранню дерев. Над звітом працювали понад 60 університетів і лісогосподарських установ та понад 500 експертів.

У доповіді, яка називається «Стан дерев у світі», вказано, що принаймні 142 види дерев вже зареєстровано як вимерлі в дикій природі. Понад 440 інших видів перебувають на межі, а ще 17,5 тисячі видів (близько 30%) — під загрозою вимирання. Це означає, що у світі вдвічі більше видів дерев, що зникають, ніж ссавців, земноводних та плазунів разом узятих. «Дерева мають життєво важливе значення з екологічної, культурної та економічної точки зору», — йдеться в доповіді й наголошується, що дерева «визначають поширення, склад і структуру лісів, забезпечуючи середовище існування для половини відомих наземних видів рослин і тварин».

У Європі найстрімкіше зникає горобина й споріднені з нею види дерев. Найбільше порід, яким загрожує зникнення, зафіксовано в Бразилії — понад 1,5 тисячі. Основні загрози для дикорослих дерев — знелісення — процес перетворення порослих лісом земель на сільськогосподарські угіддя — 29%, лісозаготівля — 27%, тваринництво — 14%, а також комерційне освоєння земель і пожежі — 13%. Серед інших причин — видобуток корисних копалин, деревообробні й целюлозні заводи, поширення інвазивних видів дерев і зміна клімату.

Керівництво багатьох країн оголосило про намір висадити нові дерева, намагаючись компенсувати викиди вуглецю, спричинені промисловістю. Але природозахисники вказують, що ці плани — це обман і мають нульову ефективність. Оскільки місця для висадження тієї величезної кількості дерев, про яку заявляють топурядовці, просто не вистачить.

Автори доповіді кажуть, що проблему вирубування лісів і зникнення великої кількості порід дерев було закладено ще кілька століть тому, і європейська колонізація відіграла в цьому велику роль. Ліси Карибського регіону експлуатували заради цінного червоного дерева, яке вивозили в Європу ще за часів Колумба. А експлуатацію західноафриканських лісових насаджень для потреб європейських ринків можна простежити до 1672 року, коли Королівська африканська компанія отримала мандат від англійського короля Карла II на торгівлю африканським червоним деревом.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua