"У Сєвєродонецьку з'явився стоматологічний центр, обладнаний пандусом"

25 липня 2019

Іванка МІЩЕНКО,
для «Урядового кур'єра»

Керівник медичного закладу Віталій Мельник не вважає, що, коли проводили ремонт, зробили щось особливе.

«Ми просто виконували всі вимоги закону про архітектурні норми для об'єктів», – каже лікар.

Навіть місце прийому у приватній стоматологічній клініці такої квадратури, що зручно людині заїхати і розвернутися на візку. Фото надане Луганською асоціацією людей з інвалідністю 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Засновниця Центру денного догляду для молоді з інвалідністю Валерія Мартинюк: «Після закінчення школи їм нікуди іти»

Щоправда, аби виконати такі норми, на сьогоднішній день, за словами медика -підприємця, доводиться досить багато часу витрачати на пошук нормативних документів, і ще більше – на те, щоб оформити усі необхідні дозволи.

А ось голова громадської організації «Луганська асоціація людей з інвалідністю» Микола Надучліний підкреслює, що відкриття стоматологічного центру, зручного для людей на інвалідних візках, – рідкість для області в цілому. Він розповідає про те, наскільки часто керівники установ та організацій формально виконують вимогу про доступність, і тоді з'являються потворні споруди – псевдо-«пандуси», які не тільки людям з інвалідністю, але навіть людині з відмінною спортивною підготовкою важко подолати.

«Тепер така необхідна послуга, як лікування зубів, стала доступна також і для людей з інвалідністю», – підкреслює Микола Надулічний.

Він щиро сподівається, що незабаром пандуси будуть в усіх громадських, медичних та соціальних установах, адже це не мода, а відповідальність суспільства перед людьми з особливими потребами, які є такими ж громадянами України, як і всі ми.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua