"У Туреччині партія, яка перемогда на виборах, хоче змінити конституцію"

2 листопада 2015

Партія справедливості та розвитку святкує переконливу перемогу на виборах до турецького парламенту. Половина людей, що скористалися правом голосу, обрала цю політичну силу.

Виборчі дільниці закрилися ще засвітла, але вже до кінця дня комісії змогли опрацювати майже 100 відсотків бюлетенів. В Анкарі перед штабом партії-переможниці зібрався велелюдний мітинг, на якому виступив прем’єр-міністр Ахмет Давутоґлу.

«Нинішня система не відповідає потребам Туреччини. Очевидно, що цей одяг став затісним для нашої країни. Давайте разом рухатися від конституції, створеної після перевороту, у напрямку більш цивільного і ліберального основного закону».

Утім, для того, щоб змінити конституцію, Партії справедливості та розвитку не вистачає депутатів. Політична сила Ердогана отримала 49,4 відсотка голосів виборців. Це – 316 місць у меджлісі, куди загалом входить 550 представників. Для зміни конституції партії доведеться шукати союзників з інших політичних сил.

Ті поки що в опозиції до переможців. До парламенту також пройшли: Народно-республіканська партія – у них трохи більше чверті голосів.

12% відсотків у Партії націоналістичного руху. Заледве 10-відсотковий прохідний бар’єр подолала Демократична партія народів, що представляє курдську меншину.

Бора Байрактар, журналіст euronews:

«На відміну від виборів 5 місяців тому, коли Партія справедливості та розвитку втратила одноосібну владу, нині біля їхнього головного офісу панує атмосфера щастя. Тисячі людей зібралися тут, щоб відсвяткувати 4 термін цієї політичної сили при владі».

EURONEWS 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua