"У відставку через плагіат"

Оксана ГОЛОВКО
4 квiтня 2012

СПРАВА ЧЕСТІ. Угорський парламент прийняв днями відставку президента країни Пала Шмітта, якого звинуватили у плагіаті наукової дисертації. Він був четвертим президентом Угорщини з часів падіння комунізму і став першим, хто не протримався до кінця свого терміну.

Успішний у минулому спортсмен, дворазовий олімпійський чемпіон з фехтування Пал Шмітт  тривалий час обіймав високі посади не лише в країні, а й у європейських інституціях. Скандал розгорівся у січні, коли місцевий економічний тижневик надрукував статтю позаштатного автора про те, що докторська дисертація П. Шмітта списана з праць інших  вчених: болгарина  Ніколи Георгієва і німця Клауса  Хейнеманна. Намагаючись захиститися, угорський президент зробив кілька заяв, які лише поглибили ситуацію. Аж до вуличних протестів співгромадян.

Хоч недбальця вже позбавили вченого ступеня, здобутого ще у 1992 році,  цим справа не скінчилася.  «Моє особисте питання роз’єднує мою дорогу націю замість об’єднувати її», — заявив пан Шмітт і написав заяву про відставку.

Варто зазначити, що Угорщина — парламентська республіка, й роль президента в політиці є обмеженою, але саме він підписує закони. Зокрема за підписом Пала Шмітта набула чинності нова конституція, яку і в самій країні, і в ЄС загалом критикували за посилення ролі правлячої партії та обмеження демократії.  Так само Євросоюз розкритикував підписані президентом закони про ЗМІ, про центральний банк та правосуддя.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua