"У Якутії видобули алмаз вартістю понад 1,5 млн доларів"

25 вересня 2012

ЗНАХІДКА. АК «АЛРОСА» у вересні отримала на фабриці №16 Нюрбінського ГЗК здобутий у Якутії на родовищі Нюрба (Росія) унікальний алмаз масою 158,2 карата, який оцінюється в понад 1,5 мільйона доларів. Про це повідомляє РІА «Новости» з посиланням на дані компанії.

Розмір алмазу в міліметрах – 35х22х22. Це природний кристал округлої форми, прозорий, на одній стороні спостерігається рельєфність граней. Центральна частина – чиста, без видимих дефектів, у периферійній зоні є включення темного кольору, тріщинки та технічний скол, передає УНН.

«За оцінкою фахівців центру сортування алмазів АК «АЛРОСА», вартість цього алмаза в разі продажу на аукціоні може перевищити 1,5 мільйона доларів. Під час ограновування з цього алмаза може вийти кілька діамантів високих якісних характеристик, вартість кожного з яких можна визначати сотнями тисяч доларів», – наголошується в релізі компанії.

Завдяки технічним заходам, проведеним у АК «АЛРОСА», в останні роки поліпшується збереження алмазів і зменшується кількість пошкоджених кристалів. Непошкодженість цього алмаза свідчить про професіоналізм гірників і збагачувачів, про високий рівень технологічного обладнання.

АЛРОСА видобуває 97% усіх алмазів РФ, частка компанії у світовому обсязі видобутку алмазів становить близько 28% (за підсумками 2011 року). Компанія має у своєму розпорядженні розвідані запаси, достатні для підтримування поточного рівня видобутку протягом більше 25 років без зниження якості сировини. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua