"У Європейському Союзі вирішують, яким аграріям допомагати"

27 квiтня 2012

СІЛЬГОСПРЕФОРМА. Кого вважати фермером, що може отримувати допомогу в рамках Європейської спільної сільськогосподарської політики?

Про це говорили в четвер європейські міністри в Люксембурзі. Аграрії сподіваються, що буде чітко визначено різницю між власниками ділянок і працівниками на фермах і що саме фермери одержуватимуть дотації. Говорить бельгійський фермер Марк Дегосселі:

«Власник – це той, хто вклав капітал, він очікує на прибутки від оренди. А аграрій – це той, хто живе завдяки вирощуваним на землі продуктам, це той, хто залежить від світових цін на сільськогосподарську продукцію, які збільшуватимуться чи зменшуватимуться. Ось кому потрібно допомагати».

Європейський суд аудиторів дав критичну оцінку запланованим реформам сільськогосподарської політики. Після цього Єврокомісія представила чорний список ділянок, які не повинні отримувати допомогу ЄС. Пояснює голова комітету сільського господарства у Європарламенті Паоло де Кастро:

«Подумайте про поля для гольфу, аеропорти або такі далекі від сільського господарства компанії, як страхові. Тож слід визначити, що їм не буде надаватися допомога в рамках сільськогосподарської політики. Країни ЄС мають також самі вирішити, кому саме виділяти допомогу».

Реформа спільної сільськогосподарської політики має набрати чинності в 2014 році. Але це може статися пізніше, адже у ЄС не вщухає полеміка про неефективність і дорожнечу прямої допомоги аграріям. 

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua