"У Європі день страйків та протестів"

14 листопада 2012

МАСОВІ ДЕМОНСТРАЦІЇ. 14 листопада – Європейський день дій та солідарності. Європейська конфедерація профспілок закликає усі країни Європи до масових протестів проти політики жорсткої економії. 23 країни беруть участь в акціях протесту. В Іспанії опівночі почався добовий національний страйк. На площі Пуерта Дель Соль у Мадриді зібралися активісти та члени профспілок. Маніфестації заплановані у 120 містах країни. Не працюватиме транспорт, аеропорти, закриті школи.

«Ця ситуація виникла через європейську політику. І таку політику нав’язує нам Єврокомісія, яка слухає накази Берліна. А уряд Іспанії не лише приймає це, але і йде ще далі», – каже Кандідо Мендес, голова однієї з профспілок.

Іспанців обурює те, що фінансові установи отримують допомогу з державних коштів у той час, як люди живуть у злиднях і не можуть знайти роботу.

«Вони замасковують рахунки, вони не дають нам реальну картину по кожній країні, тому що у Німеччини теж є серйозні проблеми, і Франція теж починає мати кілька проблем. Це стане вірусом, який буде поширюватися всією Європою. Я не знаю, як довго ще триматиметься євро».

У Барселоні на демонстрацію вийшли місцеві поліцейські, які теж обурені скороченням видатків та зростанням податків. Це вже другий загальний страйк в Іспанії від початку року. Профспілки Греції та Італії теж оголосили кількагодинну зупинку роботи.

Національний страйк проходить і в Португалії. Одними з перших акцію протесту розпочали пожежники в Лісабоні, що зібралися на маніфестацію минулої ночі. Лідер профспілки сподівається, що представники усіх галузей приватного та державного секторів теж підтримають страйк.

«Ми розпочали цю боротьбу не лише за права сучасних працівників, але й за права наступних поколінь, за права наших дітей. І ми також боремося за права нашої країни».

У Лісабоні закрите метро, скасовано майже половину авіарейсів. Окрім столиці демонстрації протесту заплановані щонайменше ще в 40 містах Португалії.

 Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua