"У Євросоюзі планують призупинити квоти на викиди вуглецю"

20 лютого 2013

ЗАМОРОЖЕННЯ КВОТ. Торгівля квотами на викиди вуглецю — в занепаді. Нині тонна вуглекислого газу коштує 5 євро, а не 25-30 євро, як це потрібно, щоб підприємства були зацікавлені в екотехнологіях. Призупинення квот дозволить підняти на них ціни. Комітет Європарламенту з екології вирішив підтримати пропозицію Єврокомісії про замороження в наступні три роки дозволів на викиди вуглецю. Доповідач Європарламенту каже, що рішення є скоростиглим, але необхідним.

Маттіас Ґроте, голова Комітету з екології:

«Альтернативи системі торгівлі викидами просто немає. Всі ті, хто виступає за податок на вуглекислий газ, мають знати, що це не дуже хороша ідея, адже тоді ми б мали різні системи оподаткування в 27 країнах ЄС. І ми бачимо нині, як іде дискусія про податок на фінансові транзакції – його запроваджують лише 11 країн».

Торгівлю квотами на викиди вуглецю Євросоюз розпочав 2005 року, аби боротися із змінами клімату: екстремальними погодними умовами, таненням арктичного льоду, що їх спричиняє парниковий ефект від викидів вуглецю. Нинішня мета – скоротити ци викиди на 20 відсотків.

Юлія Міхалак, Climate Action Network Europe:

«Ми закликаємо відповідальних осіб у ЄС поставити іншу мету – скоротити викиди на принаймні 30 відсотків до 2020 року. Першим кроком може бути замороження квот, а потім й інші заходи».

Через кризу у ЄС менше забруднюють довкілля й менше купують квоти на викиди. Промисловці твердять, що замороження квот зашкодить економіці, адже в компаній може не бути грошей на дорожчі квоти.

Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua