"У Запоріжжі пройшли Дні польської культури"

Євген ЛОГАНОВ
4 червня 2016

У Запорізькій області за ініціативи спілки поляків Запоріжжя та національних громадських об’єднань відбулися Дні польської культури. Святкування розпочалося з відкриття в обласному центрі у школі-інтернаті «Джерело»  меморіальної дошки на честь відомого педагога, історика, першого міського голови міста Фелікса Мовчановського, який був поляком. У парку Пушкіна в Запоріжжі урочисто відкрили пам’ятний знак на честь польських військовополонених, яких утримували в 1939—1940 роках у місцевому таборі НКВС.

«Кожен народ має як визначні, так і сумні сторінки, — зазначила заступник голови ОДА Зінаїда Бойко. — Після поділу Польщі 1939 року між СРСР і Німеччиною частина польських військовослужбовців опинилася на території Радянського Союзу, яких утримували в таборах для військовополонених. У Запоріжжі перебували понад 1600 польських солдатів і офіцерів. Ми тепер згадуємо ті трагічні події і безневинно вбитих і закатованих, щоб ніколи не повторилося те жахіття з жодним народом на нашій землі».

У межах програми Днів польської культури презентували художній альбом «Наша Польща» в обласному художньому музеї, відбувся святковий концерт «Полонез над Дніпром» за участі національно-культурних громад області.

Під час закриття урочистостей Генеральний консул Януш Яблонський подякував запоріжцям за організацію Днів польської культури, за толерантність і повагу до інших народів. «Ми побачили, що запорізька громада — багатонаціональна, єдина. Вона має непереборне прагнення шанувати пам’ять і рухатися вперед, — резюмував амбасадор. — Тому,  висловлюючи вдячність за зворушливі заходи, запевняю вас у подальшій нашій співпраці в усіх сферах життя». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua