"У Запоріжжі заощаджують енергоресури"

Євген ЛОГАНОВ
11 червня 2016

Стартувала Програма підвищення рівня енергоефективності Запорізької області на 2016—2020 роки. Рішення про це ухвалили на черговій сесії обласної ради. Програма спрямована на ефективне використання паливно-енергетичних ресурсів, зменшення їхнього споживання та втрат, а також зниження енергоємності виробництва, створення економічно привабливих умов для інвестиційних проектів з енергозбереження.

Фахівці зауважують, що більшість житлового фонду побудовано ще в 50—80 роках минулого століття й не відповідає сучасним вимогам енергоощадності. За оцінками вітчизняних і закордонних експертів, потенціал економії електроенергії в будинках і спорудах сягає 50—65, а теплоенергії — майже 50%. З огляду на те, що споживачі зацікавилися впровадженням енергоефективних та енергоощадних технологій, запорізька обласна влада пропонує підтримати людей за допомогою здешевлення кредитів, які беруть ОСББ, житлово-будівельні кооперативи й населення. У ме-жах програми на це передбачено п’ять мільйонів гривень, зокрема у 2016 році — мільйон. Надаватимуть і часткову компенсацію суми кредиту: 20% — на матеріали для ОСББ і ЖБК; 10% — на заміну газових котлів для населення; 15% — на матеріали з впровадження енергоефективних заходів для населення.

У бюджетних установах та організаціях термомодернізують стіни, вікна, двері, горища, підвали; переобладнають чи замінять системи опалення й гарячого водопостачання; переведуть опалювальні системи на альтернативні або місцеві види палива; модернізують систему освітлення енергоощадними приладами тощо. Завдяки реалізації програми до кінця року сподіваються знизити рівень енергоємності валового регіонального продукту на 15%. Фінансуватимуть її коштом бюджетів усіх рівнів, а також підприємств, установ, організацій, які реалізують ці заходи з енергоефективності.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua