"У затишному домі Таланенків"

Владислав КИРЕЙ
18 липня 2012

ЗЛАГОДА. У багатодітній родині, яка виховує дев’ятьох прийомних дітей, ніколи не сваряться.

У багатодітній сім’ї Таланенків з Кам’янки, що на Черкащині, окрім молодшого сина, 10-річного Олександра, виховується ще дев’ятеро прийомних дітей. Старший, 24-річний Дмитро, живе окремо, вже має свою сім’ю. Мама, Наталія Прокопівна, й батько, Юрій Дем’янович,  самі виросли в багатодітних родинах і давно мріяли про таку ж саму.

— Сім’я, — каже Юрій Дем’янович, — повинна бути великою. Тоді й радощів більше. А клопоти — не проблема. Їх завжди вистачає.

Чим більше дітей, тим більше щастя у родині. Фото надане автором

Ось і взяли на виховання дітей, обділених долею, — сиріт та позбавлених батьківського піклування. І кожна дитина стала для них рідною. Для кожної знайшлося затишне місце у великому домі.

Глава сім’ї за фахом учитель фізкультури, а нині підприємець, а господиня — вчителька початкових класів у місцевій школі. На труднощі не скаржаться — намагаються встигнути скрізь. Вважають, що заради дітей варто жити. Діти, вдячні батькам за турботу, теж прагнуть допомогти їм у домашньому господарстві.

— Домашня робота непомітна, але дуже потрібна, — каже Наталія Прокопівна. — Дівчатка тут мої найперші помічниці.

Затишний двоповерховий будинок Таланенків завжди доглянутий, сусіди кажуть, що такої дружної сім’ї в Кам’янці ще пошукати треба — все тут до ладу, ніхто ніколи не чув жодної сварки. У залі обов’язково покажуть сімейний фотостенд — найулюбленіші родинні знімки. Кімната хлопців також прикрашена стендом власних творчих робіт. Спортивний куточок ніколи не буває безлюдним. Як розповіла 15-річна Марина, вся сім’я надзвичайно обдарована.

— У нас усі дівчата вишивають, вміють готувати борщ, ми з Настею співаємо, хлопці займаються спортом та брейк-дансом, пишуть вірші. Братик Сашко недавно переміг у районному конкурсі віршів і одержав приємний подарунок — путівку до оздоровчого табору в Євпаторії…

А коли в дім завітає свято, тут лунають веселі пісні, пахне печивом і смачними пиріжками. Велика дружна сім’я ніколи не сумує — разом працюють, разом і веселяться. Особливо люблять потанцювати.

Часто до дитячого будинку сімейного типу, як офіційно значиться дім Таланенків, навідуються представники місцевої влади. Цікавляться: чи не треба чого? Ось і недавно вручили дітям цукерки, м’ячі, роликові ковзани, скейти, мобільні телефони й навіть плазмовий телевізор. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua