"Уболівати можна культурно і толерантно"

Оксана МЕЛЬНИК
14 червня 2012

ЧЕМПІОНАТ У РОЗПАЛІ. Львів збирає купу компліментів, на які не скупляться численні гості: за чудове місто, гостинну зустріч, теплу атмосферу і відкритість! Організатори ж аналізують, окрім удач, і дрібні недоробки, аби виправити їх до наступного матчу. 

Комфортно, як вдома, почуваються у Львові німецькі та португальські фани, яких вразила архітектура міста, його європейський шарм, відкритість і гостинність, чого, відверто зізнавалися співрозмовники, побачити не сподівалися. Небагато напередодні мали позитивної інформації, а іноді  не бракувало й відверто упереджених оцінок міста та країни загалом. Приїхали — і одразу закохалися у Львів та його жителів. І вже за кілька годин, помандрувавши центральною частиною міста, захоплено вигукували: Львів — ми тебе любимо! А під час і після переможного для німецьких уболівальників матчу комунікабельні гості заприятелювали з місцевими фанами, підспівували українських пісень та освідчувалися в любові до України. Слава Богу, кажуть львів’яни та представники мерії, Львів уболівав культурно і толерантно попри те, що прибули любителі футболу з-понад 30 країн світу. Обійшлося без ексцесів, непорозумінь, конфліктів та агресії.

Натомість прорахувалися львівські готельєри, завищивши вартість проживання для вболівальників Євро-2012, через що без постояльців залишилося понад 15% готельних номерів. Загалом із 60 готелів повністю заповнені 10. Не знайшлося охочих оселитися у гуртожитках за ціною 30 євро за добу, відтак більше половини місць пустує.

Натомість прорахунками вітчизняних готельєрів скористалися польські колеги, запропонувавши вболівальникам економ-пакети вартістю 500 євро, куди ввійшло: вартість п’яти днів проживання, харчування, екскурсії, розваги і поїздки на матч у Львів і зі Львова. 

Вирішили підзаробити на приїжджих і водії таксі, які завищували плату за проїзд для іноземців з аеропорту «Львів» до центру. Тих водіїв, які суму, вказану на лічильнику у гривнях, «сплутали» з євро, звільнено з роботи.

Зате на висоті виявилися львівські ресторатори — українську кухню приїжджі оцінили за найвищою шкалою. «На ура» йде український борщ, деруни, а з десертів — львівський сирник. І, звісно, поза конкуренцією львівські ковбаски. Не розгубитись із вибором серед десятків страв, наїдків, напоїв іноземцям не складно: спеціально для них меню іноземними мовами, меню для фанатів, допомагають і кельнери, багато з яких вільно розмовляють кількома мовами. Смакують іноземці і своє задоволення висловлюють зрозумілим кожному словом — «фантастика!» Втім, у ці дні це слово звучить чи не найчастіше: схвальними вигуками гості висловлюють своє захоплення всім — містом, у якому особлива атмосфера, святковим вбранням вулиць і площ міста, літніми людьми, які грають у шахи під склепінням дерев на проспекті Свободи, красою львів’янок, яким нема проходу від іноземців та, зрозуміло, смаком і дешевизною львівського пива.

Учора Львів приймав коронованих гостей: подивитися гру улюбленої команди виявили бажання Кронпринц Данії Фредерік Андре Хенрік Крістіан з дружиною. Про свій приїзд повідомили також мери польських міст. Львів живе єврочемпіонатом, а вболівальники — пошуками квитка. Бо не всі охочі змогли отримати перепустки на матчі: синові, який із комп’ютером на «ти» і англійською та німецькою володіє не зле, не вдалося пройти крізь «уєфівське сито»: то платіжна картка, яку за кордоном приймають для розрахунку, не підійшла, то від іншого банку чимсь не сподобалась, не кажучи вже про третю, найпоширенішої вітчизняної мережі. Довелося більш ніж удвічі переплатити перекупникам за квиток, що його продала вболівальниця з Німеччини фрау Єва. Хороше, але недешеве спортивне свято вийшло. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua