"Угода з Shell може стати найбільшою інвестицією іноземної компанії в економіку України"

25 сiчня 2013

СЛАНЦЕВИЙ ГАЗ. Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, який вчора від імені уряду підписав угоду з компанією Shell на видобуток сланцевого газу, заявив, що в рамках угоди Україна отримає як мінімум 10 млрд доларів інвестицій. Про це він сказав у коментарі виданню Financial Times, повідомляє кореспондент УНН з посиланням на ВВС.

«Угода про розподіл вуглеводнів на Юзівському майданчику – найбільший в історії української держави проект, інвестиції до якого становлять кілька десятків мільярдів доларів. Базовий сценарій Shell – понад 10 мільярдів, оптимістичний – понад 50 мільярдів доларів», - розповів міністр.

За словами Ставицького, через десять років компанія зможе видобувати на названій території 10 мільярдів кубометрів газу на рік, через п’ятнадцять років – 20 мільярдів кубометрів.

Передбачається, що Shell не лише сплачуватиме передбачені законодавством податки, а й передаватиме державі від 31% до 60% видобутої прибуткової частини продукції. Однак, ці суми були поки що озвучені лише українськими урядовцями, адже подробиці підписаного в Давосі угоди поки що не відомі.

24 січня в Давосі міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький підписав угоду між Україною, англо-голландським нафтогазовим концерном Royal Dutch Shell і компанією «Надра Юзівська» про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівському ділянці в Харківській і Донецькій областях.

23 січня цей проект угоди схвалив Кабінет Міністрів України.

Віктор Янукович, промовляючи у Давосі, назвав угоду дуже вигідною для України.

Ця угода може стати найбільшою інвестицією іноземної компанії на території колишнього Радянського Союзу.

Shell отримала право на розробку родовищ сланцевого газу в межах східноукраїнської ділянці «Юзівська» у травні минулого року. Подібне право на розробку в межах Олеської ділянки отримала компанія Chevron.

За словами Едуарда Ставицького, загальні запаси Олеського та Юзівського родовищ оцінюються у 1-2 трильйони кубометрів газу.

Нагадаємо, Україна щорічно видобуває близько 20 млрд кубометрів газу, натомість споживає більше 50 млрд кубометрів газу.

Проти приходу в Україну іноземних компаній із видобутку сланцевого газу висловилися окремі політики та низка екологічних організацій. За їхніми словами, технологія гідророзриву, яку використовують виробники сланцевого газу, може завдати шкоди довкіллю і життю людей. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua