"Україна і кредитори: черговий раунд переговорів наступного тижня"

2 липня 2015

Україна та Комітет кредиторів дійшли згоди про подовження переговорів щодо реструктуризації боргу у конфіденційному режимі. Переговори мають відновитися наступного тижня, йдеться у спільній заяві сторін.

30 червня у Вашингтоні у штаб-квартирі МВФ відбулися переговори між представниками України та кредиторами. За підсумками перемовин МВФ закликав обидві сторони домовитися про реструктуризацію боргу.

Раніше йшлося про те, що досягнення угоди про реструктуризацію є однією з умов, які Київ повинен виконати, аби отримати другий транш від МВФ за програмою розширеного фінансування. Проте згодом у МВФ заявили, що готові надавати фінансову допомогу Україні, навіть якщо вона не зможе домовитися із приватними кредиторами.

У травні Верховна Рада спеціальним законом надала уряду право оголошувати мораторій на виплату зовнішніх боргів перед приватними кредиторами.

Наприкінці червня міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що у разі, якщо Україна і приватні кредитори так і не зможуть дійти згоди щодо реструктуризації боргу, уряд скористається наданим йому правом запровадити мораторій на виплату комерційних боргів.

Під час зустрічі із представниками Американської торговельної палати та Європейської бізнес асоціації 25 червня, відповідаючи на запитання про можливість дефолту, Наталія Яресько сказала, що це «теоретично можливо». Україна має здійснити наступний купонний платіж у 120 млн дол. за євробондами 24 липня.

Переговори Києва з кредиторами зайшли у глухий кут після того, як було озвучено умову Києва про скорочення основної суми боргу. Кредитори твердять, що погоджуються на відтермінування виплат і зниження платежів за купонами, але проти списання частини основної суми боргу, на чому наполягає українська влада.

Україна почала переговори щодо реструктуризації 13 березня — одразу після схвалення програми кредитування економіки країни на 17,5 млрд дол. із боку Міжнародного валютного фонду. «Ціна питання» — понад 15 млрд дол., які Київ має виплатити у найближчі три роки.

ВВС Україна



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua