"Україна і Росія домовилися зняти «сирні» обмеження"

4 квiтня 2012

ЗНАЙШЛИ ПАРИТЕТ. Україна та Росія домовилися зняти обмеження на ввезення українських сирів на російський ринок, але - після «опрацювання» зауважень Федеральної служби Росії з нагляду у сфері захисту прав споживачів і добробуту людини (Росспоживнагляд).

Про це заявив міністр економічного розвитку та торгівлі Петро Порошенко на брифінгу з головою Росспоживнагляду Геннадієм Онищенком, який 3 квітня прибув до Києва з робочим візитом.

«Обмеження на тверді та напівтверді сири українського виробництва з боку Російської Федерації будуть зняті після опрацювання тих зауважень, які зробила російська сторона під час перевірки», - заявив Петро Порошенко.

Під час візиту Геннадія Оніщенка Україна та Росія домовилися про створення лабораторії на українській території, яка б контролювала якість сирів та іншої молочної продукції, яка експортується в Росію.

Геннадій Оніщенко також нагадав, що російські фахівці під час перевірки підприємства «Гадячсир» (Полтавська область) виявили недоліки в його роботі. Втім, Росія готова делегувати повноваження перевірки якості сирів спільно створеній лабораторії.

Голова Росспоживнагляду також повідомив, що наступного тижня, 9-15 квітня, російські фахівці перевірять роботу ще двох українських сироробних підприємств: Пирятинський сирзавод (Полтавська область) і «Прометей» (Чернігівська область).

30 березня Росспоживнагляд заявив, що перевірка виявила порушення в роботі «Гадячсиру», які не відповідають російському законодавству.

«На підприємстві виявлені суттєві порушення санітарно-технічного стану та виробничого контролю технології виготовлення продукції», - повідомили в російському відомстві.

На початку лютого Росія заборонила ввезення на свою території сирів кількох українських виробників, висунувши претензії до їхньої якості. Зокрема, йшлося про начебто використання українськими сироварами пальмової олії. Згодом заборону поширили на продукцію ще чотирьох виробників.

BBC ua 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua