"Україна має намір експортувати 25 млн тонн зерна"

28 вересня 2011

 АПК. Український експортний потенціал зернових у нинішньому маркетинговому році становитиме 24-25 млн тонн. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк на брифінгу в Кабінеті Міністрів України.

«Ви знаєте, що перехідні запаси у нас становили 6,2 млн тонн і, враховуючи прогнозні дані, що ми зберемо більше 50 млн тонн зернових, це дає нам можливість прорахувати, що експортний потенціал зернових у цьому маркетинговому році становитиме 24-25 млн тонн», - сказав М. Присяжнюк.

Він повідомив, що станом на 27 вересня зернові та зернобобові зібрані на площі 12,2 млн га і намолочено 39 млн тонн зерна при врожайності 31,6 ц/га. Минулого року врожайність зернових була на рівні 26,1 ц/га, зауважив міністр.

Загалом, за прогнозними даними регіонів, поточного року до збирання підлягає 15,5 млн га зернових та зернобобових культур, включаючи кукурудзу на зерно. При цьому додатково планується зібрати з 7,3 млн га технічних культур, 2,4 млн га кормових культур, 1,4 млн га картоплі та 584 тис. га овочів та баштанних культур.

Із групи зернових наразі отримано в заліковій вазі 22 млн тонн пшениці - на 5,2 млн тонн більше, ніж у 2010 році, ячменю - 9 млн тонн, на 0,5 млн тонн більше, і жита - 557 тис. тонн, на 102 тис. тонн більше, ніж у попередньому році.

М. Присяжнюк повідомив, що наразі триває збирання кукурудзи на зерно, яку зібрано на 19% площ, і пізніх круп'яних культур та проса. "У цілому валовий збір кукурудзи ми очікуємо 18-19 млн тонн. Це достатньо високий вал кукурудзи, і найголовніше завдання на сьогодні - це проекспортувати цей обсяг і використати цей потенціал", - зауважив міністр.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua