"Україна має зберегти лідерство у регіоні"

8 лютого 2011

 ЦІННОСТІ
 

Головування України в ОБСЄ у 2013 році ставить перед нами посилені вимоги
 

Під час зустрічі Президента Віктора Януковича з діючим головою Організації з безпеки та співробітництва у Європі, міністром закордонних справ Литви Аудронюсом Ажубалісом обговорено перспективи двосторонньої співпраці України і Литви та питання, пов'язані з головуванням цієї балтійської країни в ОБСЄ. Зокрема, Віктор Янукович висловив думку, що позиція Литви щодо збереження спадкоємності головування в ОБСЄ є правильною. "У 2013 році Україна головуватиме в ОБСЄ, і ми також обов'язково дотримуватимемося цього принципу", - наголосив Президент. Віктор Янукович зазначив, що візьме під особистий контроль підготовку України до головування у цій організації і найближчим часом підпише відповідні документи. "Ми переконані, що всі країни-учасниці ОБСЄ мають перебувати в безпеці, незалежно від того, до яких військово-політичних союзів вони входять", - зазначив Віктор Янукович. Це важливо, зокрема, для України як позаблокової держави, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї, повідомляє прес-служба глави держави.



 

Говорячи про неврегульовані конфлікти, що існують у зоні відповідальності ОБСЄ, Президент підкреслив, що вони мають вирішуватися лише мирним шляхом. "Україна виступає за якнайшвидше відновлення повноцінного переговорного процесу щодо Придністровського конфлікту. Ми підтримаємо всі зусилля наших партнерів", - наголосив Президент.

У Києві Аудронюс Ажубаліс зустрівся також з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком, повідомляє УНІАН. У ході спільної прес-конференції він заявив, що ситуація з правами людини та свободою ЗМІ в Україні викликає певні запитання. "Ми сподіваємося, що ці моменти будуть скрупульозно вивчені, і Україна залишиться лідером не тільки у медіа-свободі у регіоні, а й за критеріями демократичних перетворень та створення істинно громадянського суспільства", - зазначив Аудронюс Ажубаліс.

У свою чергу Костянтин Грищенко відзначив, що Україна відкрита до діалогу з усіх питань порядку денного ОБСЄ. Він наголосив, що у нас всі телеканали мають можливість проводити вільну редакційну політику. "Ситуаця, коли в країні існує низка програм, де в прямому ефірі ведеться дискусія з представниками опозиції, в тому числі й з найяскравішими з них, є свідченням того, що демократія і свобода ЗМІ в Україні живі", - вважає головний дипломат.

 

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua