"Україна не заплатить «Газпрому» ні копійки"

31 сiчня 2013

ПРЕТЕНЗІІ. Україна не планує виплачувати «Газпрому» штраф у розмірі 7 млрд доларів за недобір газу у 2012 році, оскільки російська компанія раніше без претензій підписала усі акти прийому-здачі по контракту, повідомили в Міненерговугілля, передає ТСН.

Крім того, згідно з даними видання «Коммерсант-Украина», в Міненерговугілля будуть наполягати на тому, що вчасно повідомили Росію про скорочення споживання і не отримали письмових заперечень.

Юристи називають цю позицію достатньою для того, щоб домогтися перемоги в міжнародному арбітражі. Втім, експерти сумніваються, що справа дійде до суду, називаючи претензії монополії елементом тиску у переговорах щодо створення газотранспортного консорціуму.

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, претензії «Газпрому» виникають з тексту договору.

«Але в той же час в цьому договорі є й інші позиції, які можуть бути використані для того, щоб опонувати вимогам російської монополії. Перш за все що стосується штрафів за недобір газу або принципу take-or-pay, то вони визначалися у пунктах 6.5 і 6.6 угоди, які були скасовані «харківськими угодами», – пояснив він.

Також чиновник додав, що головні аргументи України в суперечці з «Газпромом» – це пункт 3.8 договору, де зазначено, що кількість газу, зазначеного в комерційному акті прийому-здачі, і його вартість є остаточними.

У «Газпромі» від офіційних коментарів відмовилися. Однак джерело видання в компанії підтвердило, що письмова відмова споживати газ від України дійсно була отримана, а всі акти прийому-здачі за підсумками 2012 підписані.

Нагадаємо, 27 січня «Газпром» зажадав від НАК «Нафтогаз України» 7 млрд доларів за недобір близько 16 млрд кубометрів газу в 2012 році.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua