" Україна підкорить ринки інтелектом"

Катерина МАЦЕГОРА
26 вересня 2012

ВИСТАВКА

Прем’єр пообіцяв підтримати вітчизняні наукові розробки матеріально

У київському виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» по завершенні огляду експозиції сучасного медичного обладнання українського виробництва, організованої в рамках Міжнародного науково-технологічного форуму «Наука, інновації, технології—2012», Микола Азаров заявив, що в 2013 році уряд має намір зробити велике державне замовлення на оснащення вітчизняних медичних закладів обладнанням українського виробництва.

«Ми домовилися з головою Комітету Верховної Ради з питань медицини, президентом академії медичних наук, щоб 2013-го відбулося велике переоснащення наших медичних закладів вітчизняною високоякісною медичною технікою», — заявив він.

Звертаючись до керівників вітчизняних науково-виробничих об’єднань, Прем’єр висловив упевненість, що застосування конкурентоздатних інноваційних технологій дасть змогу забезпечити прискорений економічний розвиток країни.

«Одним із головних напрямків, у яких наша країна може прорватися вперед, є застосування інтелекту. Якщо ми за допомогою своїх «мізків» прорвемося на зовнішні ринки, вийдемо на них зі своєю продукцією та заповнимо внутрішній ринок, Україна матиме перспективу. Але якщо ми все копіюватимемо, змальовуватимемо, то перспективи в нас не буде», — сказав він.

Окрім цього, із керівниками науково-виробничих підприємств Микола Азаров обговорив перспективи розвитку вітчизняного виробництва сучасного медичного обладнання та оснащення ним українських лікарень. Вони ж, у свою чергу, поінформували Прем’єра, що ступінь локалізації у виробництві приладів становить понад 70%.

Також Микола Азаров зазначив, що за рахунок експортування руди, металу, зерна не можна істотно збільшити зростання ВВП. При цьому було сказано й те, що виробники інноваційної продукції отримають державну підтримку.

До слова, на цій виставці представлено зразки найсучаснішого медичного обладнання вітчизняного виробництва, зокрема прилади УЗД-діагностики, маммографи, рентген-апарати, які за функціональними та технічними характеристиками нічим не поступаються світовим аналогам і водночас є дешевшими.

Наприклад, Інститут електрозварювання ім. Є. О. Патона презентував апаратуру аргонового плазмово-духового зварювання та різання органів шлунково-кишкового тракту, а Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» запропонував перехід на систему дзеркальних концентратів замість сонячних батарей, продемонструвавши роботу фотоенергетичного модуля на основі кремнієвих вертикальних діодних осередків.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua