" Україна поза «чорним списком»"

Катерина МАЦЕГОРА
2 листопада 2011

ПОДІЯ

 27 жовтня FATF припинила моніторити нашу країну

З цього приводу перший заступник Глави Адміністрації Президента Ірина Акімова провела брифінг, на якому наголосила: Україна не несе ризиків для світової фінансової сфери.

Вона назвала таке рішення міжнародної міжурядової групи, яка займається розробкою світових стандартів щодо протидії відмиванню злочинних прибутків та фінансуванню тероризму, надзвичайно важливим для нашої держави в умовах нинішнього «турбулентного стану» світової фінансової системи. Однак у 2012 році організація може переглянути свої стандарти. Зважаючи на це, Ірина Акімова кількома штрихами описала дії в перспективі: «Україні потрібно буде робити крок у правильному напрямку. Ми вже довели, що коли беремо на себе зобов’язання, то вміємо їх виконувати ефективно».

Для більшого розуміння ситуації посадовець нагадала: наша країна була внесена до «чорного списку» FATF на початку 2010 року через невідповідність національного законодавства стандартам і вимогам цієї організації. Одразу ж після цього уряд разом з Національним банком розпочав готувати необхідні законодавчі акти, щоб привести українське законодавство у відповідність до вимог організації. Зокрема Державна служба фінансового моніторингу та НБУ розробили чотири законопроекти, які вже на початку 2011 року ухвалив парламент.

«Після прийняття цих законів в Україні працювала дуже серйозна місія FATF, яка перевірила, наскільки виконуються ті чи інші вимоги, наскільки серйозно ведеться робота з імплементації цих законів», — зазначила перший заступник Глави АП.

У свою чергу, керівник Державної служби фінансового моніторингу Сергій Гуржій назвав це рішення знаковим: «Це сигнал для світової фінансової системи про те, що Україна сьогодні не є країною ризику, а навпаки, надійний партнер». За його словами, цього вдалося досягти завдяки консолідації зусиль щодо розробки законодавства, яке дало змогу зробити фінансову систему країни прозорішою.

А заступник голови правління НБУ Ігор Соркін підкреслив, що Нацбанк не лише брав активну участь у роботі щодо приведення національного законодавства у відповідність до стандартів і вимог FATF, а й активно працював над його імплементацією в нормативні акти.

До слова, наша країна потрапляла до «контрольного списку» двічі. Спочатку з 2002-го по 2004-й, а потім з 2010 по 2011 роки.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua