"Україна позбудеться пестицидів"

Любомира КОВАЛЬ
10 вересня 2011

ЕКОЛОГІЯ. У Кабінеті Міністрів відбулася відеоконференція «Стратегія державної екологічної політики» за участю міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського і представників екологічних громадських організацій Дніпропетровщини, Львівщини, Харківщини та Одещини.

Міністр наголосив, що утилізація особливо небезпечних відходів — під пильним контролем відомства. До середини 2012 року вся територія України буде звільнена від них. Мононітрохлорбензон на Горлівському хімзаводі повністю утилізують уже до кінця цього року, те саме стосується й берилію.

Щодо утилізації шин — нині завершена остання редакція постанови Кабміну, що, за прогнозами міністра, сприятиме появі інвесторів, які вкладатимуть кошти у цю справу. Непокоїть посадовця стан утилізації медичних відходів. Нещодавно екологічна інспекція перевірила понад 500 медзакладів по всій Україні, які не подають відомостей про те, як саме утилізують свої відходи. Тож разом з МОЗ та МВС будуть відпрацьовані документи, за якими керівники-порушники нестимуть відповідальність аж до кримінальної.

Міністерство також проводить он-лайн моніторинг якості повітря та можливого скидання у воду небезпечних речовин. Нині екологічні інспектори з відповідним обладнанням виїхали на понад 25 підприємств. Інформація, що надійшла, доводить:  через безконтрольні викиди та несплату екологічного податку держбюджет недоотримує понад 5 мільярдів гривень щороку. Інспектори встановлять спеціальну техніку на підприємствах, дані з якої в он-лайн режимі надходитимуть до спеціально створеного центру.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua