"Україна-Саудівська Аравія: товарообіг не відповідає потребам"

22 жовтня 2011

СПІВПРАЦЯ. Україна готова до реалізації спільних проектів із Саудівською Аравією. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час  зустрічі з Головою Консультативної Ради Королівства Саудівська Аравія Абдуллою бін Мухаммадом бін Ібрагімом Аль Аш-Шейхом.

Глава уряду повідомив, що у поточному році значно активізувався політичний діалог між Україною та Саудівською Аравією: з візитами до України приїжджали міністри транспорту, фінансів, сільського господарства та помічник міністра оборони. «Цей рік був роком значної активізації політичних відносин між нашими країнами. Тому, мабуть, вже час переходити до реалізації конкретних проектів. Ми до цього готові», — зазначив Микола Азаров.

Зважаючи на гарний цьогорічний врожай зернових, Прем’єр-міністр запропонував Саудівській Аравії співробітництво у сфері експорту сільгосппродукції: «Ми готові експортувати понад 25 млн тонн зерна. Саудівська Аравія могла б стати нашим своєрідним представником серед країн вашого регіону, де є потреба у продукції сільського господарства», — сказав Микола Азаров, додавши: така співпраця була б взаємовигідною.

Також глава уряду запропонував співробітництво в галузях авіабудування, суднобудування та космічній сфері. За його словами, Україна будує найсучасніші літаки — Ан-148, Ан-158 і Ан-74 — та двигуни до усіх типів вертольотів, які випускаються в Росії.

Крім того, Микола Азаров підкреслив, що Україна і Саудівська Аравія мають значний потенціал для збільшення обсягів взаємного товарообігу. «Ми вважаємо, товарообіг між нашими країнами обсягом 300 млн доларів є надзвичайно малим. Його можна було б легко збільшити принаймні вдесятеро», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

У свою чергу Абдулла Аль Аш-Шейх зазначив, що у ході візиту до України він отримав багато корисної інформації, яка сприятиме розвитку двосторонніх відносин: «Я сподіваюся, що під час наступного візиту ми говоритимемо дійсно про те, що наші відносини перейшли на практичніший і вищий рівень».
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua